ALİ FIRAT YUCAK
Köşe Yazarı
ALİ FIRAT YUCAK
 

Sadece 'Behzat Ç.' Olduğu İçin mi Başkan Adayı Gösterildi?

Oynadığı 'Behzat Ç' rolü ile hafızalara kazınan ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu, Ankara'nın Etimestgut ilçesinde CHP'den belediye başkanı adayı oldu. Tabi bu adaylık toplumun her kesiminde ilgi uyandırdı. CHP içerisinde bile Beşikçioğlu'nun adaylığı büyük tartışma konusu yarattı. Peki Beşikçioğlu'nun Etimesgut'a aday gösterilmesinin sebebi sadece ünlü bir oyuncu olması mıydı? Bunun önemli bir etkisi olduğu göz ardı edilemez fakat tek sebep bu değildi. Bu şekilde düşününenler Etimesgut'ta son yıllarda yaşanan büyük değişimi görmezden geliyorlar Etimesgut kendini ülkücü ve milliyetçi olarak tanımlayan vatandaşların çoğunluğu oluşturduğu bir ilçeydi. Fakat  2019 yerel seçimlerine dönersek MHP'nin Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel seçimi sadece yüzde 4 oy farkla kazanabilmişti. 2023 genel seçimlerinde ise Etimesgut'taki bu değişim daha da belirginleşti. Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı neredeyse 13 puana varacak bir oy oranıyla geride bıraktı. Peki bu radikal değişimin sebebi neydi? Bu değişim altında yatan gerçek, Etimesgut'taki demografik değişimdi. Etimesgut'un özellikle Eryaman ve Bağlıca bölgelerinde yapılan çok sayıda toplu konuta, genelde orta gelir grubuna mensup olan ve kendini Atatürkçü olarak tanımlayan bir seçmen kitlesi yerleşti. Bu Etimesgut'taki siyasi dağılımı görüldüğü üzere oldukça etkiledi Kulis bilgilerine göre Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu Etimesgut'a aday olarak yol arkadaşı ve eski İYİ Partili Mesut Özarslan'ı istiyordu. CHP'nin Etimesgut ilçe örgütünün ise Mesut Özarslan'ın adaylığına karşı çıkması gayet doğaldı. Zira önceki yerel seçimlerde farkın sadece 4 puan olması ve genel seçimlerde Etismegut'ta yakaladıkları başarı onlara kendi içlerinden bir adayın başarılı olacağı inancını aşılıyordu. Bu durumda CHP yönetimi benim fikrimce verilebilecek en doğru kararı verdi CHP yönetimi Etimesgut'taki demografik değişimleri göz ardı etmenden hem Ankaralılar tarafından sevilen hem de kendisi de Ankaralı olan Erdal Beşikçioğlu'nu Etimesgut'tan aday yaptı. Beşikçioğlu'nun sol görüşe yakınlığı biliniyor fakat kendisi alıştığımız solcu sanatçı modeline sahip değil. Yani kendisi halka daha yakın bir profil sergiliyor. Beşikçioğlu'nun Ankara ile iç içe geçmiş kişiliği ona kendi ile aynı görüşte olmayan fakat Ankara sevgisi paydasında onla buluşan seçmen tarafından oy kazandırabilir İşin sonunda Beşikçioğlu'nun sadece ünlü olduğu için aday gösterildiği görüşü gerçeği yansıtmıyor. Bu önemli bir etken fakat kesinlikle tek etken değil. Sadece ünlü olduğu için birçok ünlü, siyasi partiler tarafından çeşitli makamlara aday gösterildi ve hatta bazıları kazandı. Ama Beşikçioğlu'nun bu klasmana girdiğini kesinlikle düşünmüyorum. Beşikçioğlu CHP yönetiminin bulduğu orta yoldu. Adaylığı ne kadar doğruydu veya yanlıştı bunu 31 Mart gecesi göreceğiz.
Ekleme Tarihi: 12 Ocak 2024 - Cuma

Sadece 'Behzat Ç.' Olduğu İçin mi Başkan Adayı Gösterildi?

Oynadığı 'Behzat Ç' rolü ile hafızalara kazınan ünlü oyuncu Erdal Beşikçioğlu, Ankara'nın Etimestgut ilçesinde CHP'den belediye başkanı adayı oldu. Tabi bu adaylık toplumun her kesiminde ilgi uyandırdı. CHP içerisinde bile Beşikçioğlu'nun adaylığı büyük tartışma konusu yarattı.

Peki Beşikçioğlu'nun Etimesgut'a aday gösterilmesinin sebebi sadece ünlü bir oyuncu olması mıydı?
Bunun önemli bir etkisi olduğu göz ardı edilemez fakat tek sebep bu değildi. Bu şekilde düşününenler Etimesgut'ta son yıllarda yaşanan büyük değişimi görmezden geliyorlar

Etimesgut kendini ülkücü ve milliyetçi olarak tanımlayan vatandaşların çoğunluğu oluşturduğu bir ilçeydi. Fakat  2019 yerel seçimlerine dönersek MHP'nin Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel seçimi sadece yüzde 4 oy farkla kazanabilmişti. 2023 genel seçimlerinde ise Etimesgut'taki bu değişim daha da belirginleşti. Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı neredeyse 13 puana varacak bir oy oranıyla geride bıraktı.

Peki bu radikal değişimin sebebi neydi?
Bu değişim altında yatan gerçek, Etimesgut'taki demografik değişimdi. Etimesgut'un özellikle Eryaman ve Bağlıca bölgelerinde yapılan çok sayıda toplu konuta, genelde orta gelir grubuna mensup olan ve kendini Atatürkçü olarak tanımlayan bir seçmen kitlesi yerleşti. Bu Etimesgut'taki siyasi dağılımı görüldüğü üzere oldukça etkiledi

Kulis bilgilerine göre Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş bu Etimesgut'a aday olarak yol arkadaşı ve eski İYİ Partili Mesut Özarslan'ı istiyordu. CHP'nin Etimesgut ilçe örgütünün ise Mesut Özarslan'ın adaylığına karşı çıkması gayet doğaldı. Zira önceki yerel seçimlerde farkın sadece 4 puan olması ve genel seçimlerde Etismegut'ta yakaladıkları başarı onlara kendi içlerinden bir adayın başarılı olacağı inancını aşılıyordu. Bu durumda CHP yönetimi benim fikrimce verilebilecek en doğru kararı verdi

CHP yönetimi Etimesgut'taki demografik değişimleri göz ardı etmenden hem Ankaralılar tarafından sevilen hem de kendisi de Ankaralı olan Erdal Beşikçioğlu'nu Etimesgut'tan aday yaptı. Beşikçioğlu'nun sol görüşe yakınlığı biliniyor fakat kendisi alıştığımız solcu sanatçı modeline sahip değil. Yani kendisi halka daha yakın bir profil sergiliyor. Beşikçioğlu'nun Ankara ile iç içe geçmiş kişiliği ona kendi ile aynı görüşte olmayan fakat Ankara sevgisi paydasında onla buluşan seçmen tarafından oy kazandırabilir

İşin sonunda Beşikçioğlu'nun sadece ünlü olduğu için aday gösterildiği görüşü gerçeği yansıtmıyor. Bu önemli bir etken fakat kesinlikle tek etken değil. Sadece ünlü olduğu için birçok ünlü, siyasi partiler tarafından çeşitli makamlara aday gösterildi ve hatta bazıları kazandı. Ama Beşikçioğlu'nun bu klasmana girdiğini kesinlikle düşünmüyorum. Beşikçioğlu CHP yönetiminin bulduğu orta yoldu. Adaylığı ne kadar doğruydu veya yanlıştı bunu 31 Mart gecesi göreceğiz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.