ALİ FIRAT YUCAK
Köşe Yazarı
ALİ FIRAT YUCAK
 

AK PARTİ KOCAELİ'Yİ DE KAYBEDEBİLİRDİ

Dün itibariyle 2024 Türkiye Yerel Seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçimleri kazanması ile sonuçlandı. Eminim ki CHP parti yöneticileri dahil Türkiye genelini etkisi altına alan bu kırmızı dalgayı kimse beklemiyordu. Seçmenlerin başta ekonomik sorunlar olmak üzere ülkemizin içerisinde bulunduğu olumsuzlukların faturasını net bir şekilde sandıkta kestiğini görebiliriz. Fakat Kocaelili seçmen AK Parti'ye çevresinde bulunan illerin seçmenlerinin aksine çok ağır bir fatura kesmedi. Peki neden? Kocaeli sadece ideolojisine göre oy kullanan bir seçmen tabanına sahip değil. Bu yüzden yazımın başlığında belirttiğim gibi AK Parti'nin Kocaeli'yi kaybetmesi böyle büyük bir seçim yenilgisinde içten bile değildi. Çünkü Kocaelili seçmen Sakarya veya Düzce'den daha çok İstanbul ve Bursa seçmeni ile benzerlik gösterir. Türkiye'nin en büyük ve kozmopolitan olarak tabir edebileceğimiz büyükşehirlerini kazanan CHP, bu büyükşehirlerden biri olan Kocaeli'de bunu başaramadı. Kocaeli Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın 2019'a nazaran oy kaybetmesine rağmen seçimi kazanarak, Kocaeli'yi AK Partinin elinde tutmasını sağladı. Bunun ise tek bir sebebi var; O da Başkan Büyükakın'ın başarılı ve sevilen bir belediye başkanı olmasıdır. Seçimden önce birçok farklı ideolojiye sahip seçmenlerle yaptığım görüşmelerdeki ortak nokta buydu. Çoğunluğu ekonomik şartlar ağırlığından şikayet etmelerine rağmen cümlelerinin sonuna da ''Ama Tahir Başkan Kocaeli'ye güzel hizmetler yaptı'' yorumunu iliştiriyorlardı. Bunu birçok CHP seçmeninden dahi duydum. Sosyal medyaya baktığımda, insanların Kocaeli'nin AK Parti'de kalmasına şaşırdığını ve Kocaelilileri partizanlıkla suçladıklarını gördüm. Tabiki Kocaeli'de yaşamayan insanların bölgemizdeki seçim sonuçları ışığında bu duruma şaşırmasını olağan karşılıyorum. Çünkü sadece bu şehrin insanları Başkan Büyükakın'ın yaptığı hizmetleri görüyor ve faydalanıyor. Bunu partizanlık olarak görmelerinin sebebi ise Kocaeli hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır. Şunu kesin bir dille söyleyebilirim ki eğer AK Parti Kocaeli'de Başkan Büyükakın'dan başka düşük profile sahip olan bir aday çıkarsaydı ve CHP'nin adayı da daha karizmatik ve yerel yönetimler konusunda liyakatli bir isim olsaydı, Ak Partinin Kocaeli'de de bu seçimi kaybetme olasılığı çok yüksekti. Nitekim AK Parti'nin Kocaeli'de üç ilçe kaybetmesi, Kocaeli seçmeninin sadece ideolojiye bakarak oy vermediğini hatırlatması bakımından önemlidir. Bunu Kocaeli seçmeninin bir sarı kartı olarak görmemiz de mümkündür. Son olarak Başkan Büyükakın ve seçimleri kazanan tüm ilçe belediye başkanlarını seçim zaferlerinden ötürü kutluyorum ve seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.
Ekleme Tarihi: 01 Nisan 2024 - Pazartesi

AK PARTİ KOCAELİ'Yİ DE KAYBEDEBİLİRDİ

Dün itibariyle 2024 Türkiye Yerel Seçimleri Cumhuriyet Halk Partisi'nin seçimleri kazanması ile sonuçlandı. Eminim ki CHP parti yöneticileri dahil Türkiye genelini etkisi altına alan bu kırmızı dalgayı kimse beklemiyordu. Seçmenlerin başta ekonomik sorunlar olmak üzere ülkemizin içerisinde bulunduğu olumsuzlukların faturasını net bir şekilde sandıkta kestiğini görebiliriz. Fakat Kocaelili seçmen AK Parti'ye çevresinde bulunan illerin seçmenlerinin aksine çok ağır bir fatura kesmedi.

Peki neden?

Kocaeli sadece ideolojisine göre oy kullanan bir seçmen tabanına sahip değil. Bu yüzden yazımın başlığında belirttiğim gibi AK Parti'nin Kocaeli'yi kaybetmesi böyle büyük bir seçim yenilgisinde içten bile değildi. Çünkü Kocaelili seçmen Sakarya veya Düzce'den daha çok İstanbul ve Bursa seçmeni ile benzerlik gösterir.

Türkiye'nin en büyük ve kozmopolitan olarak tabir edebileceğimiz büyükşehirlerini kazanan CHP, bu büyükşehirlerden biri olan Kocaeli'de bunu başaramadı. Kocaeli Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın 2019'a nazaran oy kaybetmesine rağmen seçimi kazanarak, Kocaeli'yi AK Partinin elinde tutmasını sağladı. Bunun ise tek bir sebebi var; O da Başkan Büyükakın'ın başarılı ve sevilen bir belediye başkanı olmasıdır.

Seçimden önce birçok farklı ideolojiye sahip seçmenlerle yaptığım görüşmelerdeki ortak nokta buydu. Çoğunluğu ekonomik şartlar ağırlığından şikayet etmelerine rağmen cümlelerinin sonuna da ''Ama Tahir Başkan Kocaeli'ye güzel hizmetler yaptı'' yorumunu iliştiriyorlardı.

Bunu birçok CHP seçmeninden dahi duydum. Sosyal medyaya baktığımda, insanların Kocaeli'nin AK Parti'de kalmasına şaşırdığını ve Kocaelilileri partizanlıkla suçladıklarını gördüm. Tabiki Kocaeli'de yaşamayan insanların bölgemizdeki seçim sonuçları ışığında bu duruma şaşırmasını olağan karşılıyorum. Çünkü sadece bu şehrin insanları Başkan Büyükakın'ın yaptığı hizmetleri görüyor ve faydalanıyor. Bunu partizanlık olarak görmelerinin sebebi ise Kocaeli hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıdır.

Şunu kesin bir dille söyleyebilirim ki eğer AK Parti Kocaeli'de Başkan Büyükakın'dan başka düşük profile sahip olan bir aday çıkarsaydı ve CHP'nin adayı da daha karizmatik ve yerel yönetimler konusunda liyakatli bir isim olsaydı, Ak Partinin Kocaeli'de de bu seçimi kaybetme olasılığı çok yüksekti. Nitekim AK Parti'nin Kocaeli'de üç ilçe kaybetmesi, Kocaeli seçmeninin sadece ideolojiye bakarak oy vermediğini hatırlatması bakımından önemlidir. Bunu Kocaeli seçmeninin bir sarı kartı olarak görmemiz de mümkündür.

Son olarak Başkan Büyükakın ve seçimleri kazanan tüm ilçe belediye başkanlarını seçim zaferlerinden ötürü kutluyorum ve seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.