ALİ FIRAT YUCAK
Köşe Yazarı
ALİ FIRAT YUCAK
 

CUMHURBAŞKANLIĞI YARIŞINDA NELER OLDU NE OLACAK?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat 2023'de kalktığı masaya geri döndü. Akşener'in masadan kalkması ve özellikle kalkma şekli büyük bir eleştiri konusu olmuştu. 5 Şubat'ta taki Altılı Masa toplantısında Akşener'e karşı takınılan tavrı tamamen yanlış bulsam da, bu tavrın cevabı bu şekilde ve bu zamanlama ile olmamalıydı. Bu konudaki memnuniyetsizliği sadece Altılı Masa'daki partililer ve seçmenleri değil, İYİ Partililer ve seçmenleri de dile getirmişti ki; Akşener'in çok akıllıca düşünülmüş bir modelle masaya tekrar dönüşü gerçekleşti. Öncelikle Akşener'in yaptığı davranışın fedakarlık gerektirdiğini görmek gerekli diye düşünüyorum. Sağduyulu davranmayıp, yapılan hatada ısrar da edebilirdi. Çünkü Türk siyasi tarihi maalesef yaptığı hatalardan egosu yüzünden dönmeyen siyasetçilerle dolu. Meral Akşener, İYİ Parti'nin yönetiminde ağırlıkta olan bir kesimin etkisiyle alınan karardan, milletin isteğine gözünü kapamayarak geri dönmüştür. Seçmenin kendi partisine son yıllarda eşine benzerine rastlanmamış bu tepkisi, muhalif seçmendeki değişim isteğinin tezahürüdür. Bir parantez de Kılıçdaroğlu'na açalım. Akşener'in kullandığı ağır ifadelere rağmen, Kılıçdaroğlu ilk dakikadan itibaren sükunetine koruyarak kurmaylarına kesinlikle hiçbir CHP'li ismin İYİ Parti ve Meral Akşener hakkında negatif konuşmaması talimatında bulundu. CHP'li isimlere olay çözülene kadar ekran yasağı geldi. İşin sonunda Kılıçdaroğlu hem cumhurbaşkanlığı adaylığını aldı, hem Türkiye'nin en popüler iki belediye başkanını kampanyasının tam göbeğine koydu ve hem de tüm muhalefeti kendi ismi arkasında konsolide etmeyi çok yaklaştı. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yerel seçimlerde ortaya koyduğu başarılı performansın üzerine katlayarak devam ediyor ve bu temposu ile hedefine ulaşması imkansız da değil. Yazımın son bölümünü Cumhur İttifakı'na ayırayım. Biraz önce Gazeteci Cem Küçük, Habertürk kanalında Anadolu'da milyonlarca insanın internete sahip olmadığını ve uydudan sadece devlet kanallarını izlediğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın favori olduğunu söyledi. Açık konuşayım, böyle birşey yüzünden Erdoğan'ı favori göstermek, bence Erdoğan'ı iyi göstermez. "Bu Anadolu insanın internet kullanmaz, sosyal medya nedir bilmez, Alevi birisine oy vermez, Kürt birisine oy vermez... " vs türünden söylemlerin artık çok bir geçerliliği kaldığına inanmıyorum. Cumhur İttifakı'nın bu seçime çok sıkı hazırlanması gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi tecrübeli bir siyasetçi ve de Kılıçdaroğlu'nu hafife almak gibi bir hataya düşmez. Fakat bunun tüm Cumhur İttifakı unsurlarına benimsetilmesi lazım. Unutulmasın ki; Erdoğan bir önceki seçimde cumhurbaşkanlığını, şu anda bulunduğumuzdan çok daha iyi bir dönemde yüzde 52 ile aldı. Yine benzer oy oranıyla birinci turda seçimi kazanmak istiyorsa, Cumhur İttifakı'nın geçmiş seçim dönemlerinden çok daha sıkı bir çalışma yürütmesi şart.
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2023 - Salı

CUMHURBAŞKANLIĞI YARIŞINDA NELER OLDU NE OLACAK?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat 2023'de kalktığı masaya geri döndü. Akşener'in masadan kalkması ve özellikle kalkma şekli büyük bir eleştiri konusu olmuştu. 5 Şubat'ta taki Altılı Masa toplantısında Akşener'e karşı takınılan tavrı tamamen yanlış bulsam da, bu tavrın cevabı bu şekilde ve bu zamanlama ile olmamalıydı.

Bu konudaki memnuniyetsizliği sadece Altılı Masa'daki partililer ve seçmenleri değil, İYİ Partililer ve seçmenleri de dile getirmişti ki; Akşener'in çok akıllıca düşünülmüş bir modelle masaya tekrar dönüşü gerçekleşti.

Öncelikle Akşener'in yaptığı davranışın fedakarlık gerektirdiğini görmek gerekli diye düşünüyorum. Sağduyulu davranmayıp, yapılan hatada ısrar da edebilirdi. Çünkü Türk siyasi tarihi maalesef yaptığı hatalardan egosu yüzünden dönmeyen siyasetçilerle dolu.

Meral Akşener, İYİ Parti'nin yönetiminde ağırlıkta olan bir kesimin etkisiyle alınan karardan, milletin isteğine gözünü kapamayarak geri dönmüştür. Seçmenin kendi partisine son yıllarda eşine benzerine rastlanmamış bu tepkisi, muhalif seçmendeki değişim isteğinin tezahürüdür.

Bir parantez de Kılıçdaroğlu'na açalım. Akşener'in kullandığı ağır ifadelere rağmen, Kılıçdaroğlu ilk dakikadan itibaren sükunetine koruyarak kurmaylarına kesinlikle hiçbir CHP'li ismin İYİ Parti ve Meral Akşener hakkında negatif konuşmaması talimatında bulundu. CHP'li isimlere olay çözülene kadar ekran yasağı geldi.

İşin sonunda Kılıçdaroğlu hem cumhurbaşkanlığı adaylığını aldı, hem Türkiye'nin en popüler iki belediye başkanını kampanyasının tam göbeğine koydu ve hem de tüm muhalefeti kendi ismi arkasında konsolide etmeyi çok yaklaştı. Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz yerel seçimlerde ortaya koyduğu başarılı performansın üzerine katlayarak devam ediyor ve bu temposu ile hedefine ulaşması imkansız da değil.

Yazımın son bölümünü Cumhur İttifakı'na ayırayım. Biraz önce Gazeteci Cem Küçük, Habertürk kanalında Anadolu'da milyonlarca insanın internete sahip olmadığını ve uydudan sadece devlet kanallarını izlediğini söyleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın favori olduğunu söyledi. Açık konuşayım, böyle birşey yüzünden Erdoğan'ı favori göstermek, bence Erdoğan'ı iyi göstermez.

"Bu Anadolu insanın internet kullanmaz, sosyal medya nedir bilmez, Alevi birisine oy vermez, Kürt birisine oy vermez... " vs türünden söylemlerin artık çok bir geçerliliği kaldığına inanmıyorum.

Cumhur İttifakı'nın bu seçime çok sıkı hazırlanması gerekir. Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi tecrübeli bir siyasetçi ve de Kılıçdaroğlu'nu hafife almak gibi bir hataya düşmez. Fakat bunun tüm Cumhur İttifakı unsurlarına benimsetilmesi lazım.

Unutulmasın ki; Erdoğan bir önceki seçimde cumhurbaşkanlığını, şu anda bulunduğumuzdan çok daha iyi bir dönemde yüzde 52 ile aldı. Yine benzer oy oranıyla birinci turda seçimi kazanmak istiyorsa, Cumhur İttifakı'nın geçmiş seçim dönemlerinden çok daha sıkı bir çalışma yürütmesi şart.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.