ALİ FIRAT YUCAK
Köşe Yazarı
ALİ FIRAT YUCAK
 

Ben 'Sisi' konusunda böyle düşünüyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katıldı. Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle gittiği Katar'da birçok devlet adamıyla görüşmeler yaptı. Bu yaptığı görüşmelerin arasında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'de vardı Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesi ve el ele poz vermesi doğal olarak yurt gündemine oturdu. Muhalefetten bu duruma çok sert tepkiler geldi. Erdoğan bir dönem 'katil' sıfatını taktığı Sisi'yle neden görüştü? Sayısız mitinglerinde, Mısır'da İhvan hareketinin de simgesi haline gelmiş olan Rabia işareti yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan neden şimdi Sisi ile tokalaştı? Aslında tüm bu soruların basit bir cevabı var: "Devletin bekası öyle gerektirdi. Zamanın da Mısır'daki darbe yönetimine karşı durmamız gerekti, şimdi de ilişkilerin normalleşmesi gerekiyor. Devletler duygularla yönetilemez. Devlet yönetimi kişisel prensiplerin uygulandığı bir yer değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı her karar 80 milyon insanı doğrudan etkiliyor.  Bu yüzden ülkenin çıkarı söz konusu ile Sisi ile de konuşulur, Netanyahu ile de konuşulur, Esad ile de konuşulur." Şimdi 'Ama geçmişte bu isimlere neler neler demişti şimdi yanyana poz veriyor!' diyen kişilere bir sözüm var; Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'da soykırım yaptı. Birçok Avrupa ülkesinde yüzbinlerce insan öldürdü. Fransa'yı işgal etti. Şimdi aynı Almanya Avrupa Birliği'nin en önemli ülkesi ve Fransa ile arasında su sızmıyor. Amerika, Japonya'ya nükleer bomba attı. Sayısız insan yaşamını kaybetti. Silahın biyolojik etkileri yıllar boyunca sürdü, psikolojik etkileri hala sürüyor. Fakat Japonya özellikle bilişim ve eğlence sektöründe Amerika'da faaliyet gösteren birçok dev şirketin sahibi. İki ülke arasında 184 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Daha 2019 yılında imzalanan anlaşma sonucu iki ülke arasındaki gümrük vergisi yüzde 9'lara kadar düştü Demem o ki, Bugün Erdoğan'ı Sisi ile görüştüğü için yargılayanlar, yarın devletin ve milletin çıkarı için aynı manevraları yapamayıp egolarına yenik düşerlerse, toplum olarak bizi zor günler bekler.
Ekleme Tarihi: 21 Kasım 2022 - Pazartesi

Ben 'Sisi' konusunda böyle düşünüyorum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katıldı. Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin davetiyle gittiği Katar'da birçok devlet adamıyla görüşmeler yaptı. Bu yaptığı görüşmelerin arasında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'de vardı

Erdoğan'ın Sisi ile görüşmesi ve el ele poz vermesi doğal olarak yurt gündemine oturdu. Muhalefetten bu duruma çok sert tepkiler geldi. Erdoğan bir dönem 'katil' sıfatını taktığı Sisi'yle neden görüştü?

Sayısız mitinglerinde, Mısır'da İhvan hareketinin de simgesi haline gelmiş olan Rabia işareti yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan neden şimdi Sisi ile tokalaştı?

Aslında tüm bu soruların basit bir cevabı var:
"Devletin bekası öyle gerektirdi. Zamanın da Mısır'daki darbe yönetimine karşı durmamız gerekti, şimdi de ilişkilerin normalleşmesi gerekiyor. Devletler duygularla yönetilemez. Devlet yönetimi kişisel prensiplerin uygulandığı bir yer değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı her karar 80 milyon insanı doğrudan etkiliyor.  Bu yüzden ülkenin çıkarı söz konusu ile Sisi ile de konuşulur, Netanyahu ile de konuşulur, Esad ile de konuşulur."

Şimdi 'Ama geçmişte bu isimlere neler neler demişti şimdi yanyana poz veriyor!' diyen kişilere bir sözüm var;
Almanya İkinci Dünya Savaşı'nda Avrupa'da soykırım yaptı. Birçok Avrupa ülkesinde yüzbinlerce insan öldürdü. Fransa'yı işgal etti. Şimdi aynı Almanya Avrupa Birliği'nin en önemli ülkesi ve Fransa ile arasında su sızmıyor.

Amerika, Japonya'ya nükleer bomba attı. Sayısız insan yaşamını kaybetti. Silahın biyolojik etkileri yıllar boyunca sürdü, psikolojik etkileri hala sürüyor. Fakat Japonya özellikle bilişim ve eğlence sektöründe Amerika'da faaliyet gösteren birçok dev şirketin sahibi. İki ülke arasında 184 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Daha 2019 yılında imzalanan anlaşma sonucu iki ülke arasındaki gümrük vergisi yüzde 9'lara kadar düştü

Demem o ki,
Bugün ErdoğanSisi ile görüştüğü için yargılayanlar, yarın devletin ve milletin çıkarı için aynı manevraları yapamayıp egolarına yenik düşerlerse, toplum olarak bizi zor günler bekler.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.