Perakendede işler giderek kötüleşiyor!

Ekonomi 12.02.2022 - 10:22, Güncelleme: 12.02.2022 - 10:22
 

Perakendede işler giderek kötüleşiyor!

kocaleihaberi
TEPAV tarafından açıklanan Perakende Güven Endeksi rakamları ekonomide kötü gidişatı gözler önüne serdi. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi rakamlarını açıkladı. Veriler ekonomik krizin daha kötüye gittiğini gözler önüne sererken, perakende güveninin 2022 yılına düşüşle başladığı vurgulandı. 2022 yılına düşüş ile başlayan perakende güveni geçen yıla göre artmasına rağmen, özellikle geçen aya göre azalması ise dikkat çekti. Perakende alanında en çok güvenin geçen yılın aynı dönemine göre akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, motorlu taşıtlar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde yaşanan değişimin ortalamanın üzerinde gerçekleştiği kaydedilirken, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri ortalamanın altında değer aldığının altı çizildi. İŞLERİN DÜŞTÜĞÜNÜ BELİRTENLERİN ORANI YÜZDE 65,4 Değerlendirmelerde, işlerin geçen aya ve geçen seneye göre kötüleştiği vurgulandı. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumuna yönelik değerlendirmeler, Ocak 2022’de -53,3 puan değerini alarak Aralık 2021’e göre 17,4 puan, Ocak 2021’e göre 8,4 puan azaldı. Ocak 2022’de ankete katılan katılımcıların, yüzde 12,2’si geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 65,4 oldu. PERAKENDECİLERİN GELECEĞE YÖNELİK SATIŞ BEKLENTİSİ DÜŞTÜ Perakendecilerin satış beklentilerine de yer verilirken, perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentilerinin geçen aya göre iyileştiği ifade edilirken, geçen yıla göre ise azaldığı vurgulandı. Ocak 2022’de son 3 aylık değerlere göre -18,9 puan olurken, gelecek 3 aya ilişkin satış beklenti bir önceki aya göre 8,6 puan artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre 11,7 puan azaldı. Yapılan anket sonucuna göre, Ocak 2022 döneminde geleceğe yönelik satış, sipariş, istihdam ve mağaza sayısı dâhil olmak üzere tüm beklentiler geçen yıla göre geriledi, fiyat artış beklentilerinin de önemli ölçüde azaldığı kaydedildi. Mehmet fahri Özkan-Milli Gazete
kocaleihaberi

TEPAV tarafından açıklanan Perakende Güven Endeksi rakamları ekonomide kötü gidişatı gözler önüne serdi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Perakende Güven Endeksi rakamlarını açıkladı. Veriler ekonomik krizin daha kötüye gittiğini gözler önüne sererken, perakende güveninin 2022 yılına düşüşle başladığı vurgulandı. 2022 yılına düşüş ile başlayan perakende güveni geçen yıla göre artmasına rağmen, özellikle geçen aya göre azalması ise dikkat çekti. Perakende alanında en çok güvenin geçen yılın aynı dönemine göre akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, motorlu taşıtlar ve tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektörlerinde yaşanan değişimin ortalamanın üzerinde gerçekleştiği kaydedilirken, elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri, birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar ve mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri sektörleri ortalamanın altında değer aldığının altı çizildi.

İŞLERİN DÜŞTÜĞÜNÜ BELİRTENLERİN ORANI YÜZDE 65,4

Değerlendirmelerde, işlerin geçen aya ve geçen seneye göre kötüleştiği vurgulandı. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerin durumuna yönelik değerlendirmeler, Ocak 2022’de -53,3 puan değerini alarak Aralık 2021’e göre 17,4 puan, Ocak 2021’e göre 8,4 puan azaldı. Ocak 2022’de ankete katılan katılımcıların, yüzde 12,2’si geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken, işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 65,4 oldu.

PERAKENDECİLERİN GELECEĞE YÖNELİK SATIŞ BEKLENTİSİ DÜŞTÜ

Perakendecilerin satış beklentilerine de yer verilirken, perakendecilerin geleceğe yönelik satış beklentilerinin geçen aya göre iyileştiği ifade edilirken, geçen yıla göre ise azaldığı vurgulandı. Ocak 2022’de son 3 aylık değerlere göre -18,9 puan olurken, gelecek 3 aya ilişkin satış beklenti bir önceki aya göre 8,6 puan artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre 11,7 puan azaldı. Yapılan anket sonucuna göre, Ocak 2022 döneminde geleceğe yönelik satış, sipariş, istihdam ve mağaza sayısı dâhil olmak üzere tüm beklentiler geçen yıla göre geriledi, fiyat artış beklentilerinin de önemli ölçüde azaldığı kaydedildi.
Mehmet fahri Özkan-Milli Gazete

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.