AK Parti’nin 14 Mayıs için ‘yeni seçim stratejisine’ muhalefetten ilk çıkış

Siyaset 24.02.2023 - 03:00, Güncelleme: 24.02.2023 - 03:00
 

AK Parti’nin 14 Mayıs için ‘yeni seçim stratejisine’ muhalefetten ilk çıkış

KOCAELİ HABERİ
Ankara’dan gelen son bilgiler seçimin kesin olarak 14 Mayıs’ta yapılacağına işaret ediyor. Deprem bölgelerinde sandıklar konteynırlara kurulacak, afet bölgesini terk edenler kalıcı ikamet belgeleri yoksa milletvekili seçiminde oy kullanamayacak, sadece Cumhurbaşkanlığı için oy verecek. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na bu kulisleri değerlendirdi. Şahin, “Mevzuata uygun ama göç edenler için iki seçim arasında ayrım yapılamaz” dedi. İşte İdris Şahin’in açıklamalarından satırbaşları: "Bahsettikleri hususların tamamı normalde mevzuata uygun hususlar. Şu anda seçimlerin yapılmasına mani hiçbir engel yok. Deprem bölgesinden başka bir şehre giden ve kayıtlarını aldıranların zaten bir sorunu olmayacak. Ancak kayıtlarını aldırmadığı halde farklı bir şehirdeyse ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilir, Milletvekilliği seçiminde oy kullanamaz’ diye bir ayrım yasal olarak mümkün değil. Bu bölgelerden ikametgahını alıp başka bir ile yerleşme niyetinde olanlar E- Devlet üzerinden kayıtlarını yaşadıkları ile aldırabilirler ve hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerinde oy kullanabilirler. Kendi bölgelerinden kopmak istemeyen vatandaşlar seçim tarihi ister 14 Mayıs olsun ister 18 Haziran olsun sandık kurullarının oluşmasında mani hiçbir hal yok. Okullarda sorun varsa okulların bulundukları yere konteyner konulup sandık kurulları oluşturulabilir. YSK, tüm hazırlıklarını yaparak vatandaşların oy kullanmasını sağlayabilir. Türkiye, 87 seçim çevresine bölünmüştür. 87 seçim bölgesi 81 vilayet İstanbul 3, Ankara 3, Bursa 2 ve İzmir 2 seçim bölgesi olmak kaydıyla 87 ve yurtdışındaki seçmenlerin seçmen bölgesi vardır. Mesela Ankara’da 1. Bölgeye kayıtlı olan bir vatandaş 2. Bölgede oy kullanamaz, sadece kendi seçim çevresinde oy kullanabilir. Depremden zarar görmüş Hatay’da seçmen kütüğünde bulunan bir vatandaşın ne Ankara’da ne de bir başka yerde ne Cumhurbaşkanlığı için ne de milletvekilliği oy kullanabilmesi söz konusu değildir."
KOCAELİ HABERİ

Ankara’dan gelen son bilgiler seçimin kesin olarak 14 Mayıs’ta yapılacağına işaret ediyor. Deprem bölgelerinde sandıklar konteynırlara kurulacak, afet bölgesini terk edenler kalıcı ikamet belgeleri yoksa milletvekili seçiminde oy kullanamayacak, sadece Cumhurbaşkanlığı için oy verecek. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na bu kulisleri değerlendirdi. Şahin, “Mevzuata uygun ama göç edenler için iki seçim arasında ayrım yapılamaz” dedi.

İşte İdris Şahin’in açıklamalarından satırbaşları:

"Bahsettikleri hususların tamamı normalde mevzuata uygun hususlar. Şu anda seçimlerin yapılmasına mani hiçbir engel yok. Deprem bölgesinden başka bir şehre giden ve kayıtlarını aldıranların zaten bir sorunu olmayacak. Ancak kayıtlarını aldırmadığı halde farklı bir şehirdeyse ‘Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullanabilir, Milletvekilliği seçiminde oy kullanamaz’ diye bir ayrım yasal olarak mümkün değil. Bu bölgelerden ikametgahını alıp başka bir ile yerleşme niyetinde olanlar E- Devlet üzerinden kayıtlarını yaşadıkları ile aldırabilirler ve hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerinde oy kullanabilirler. Kendi bölgelerinden kopmak istemeyen vatandaşlar seçim tarihi ister 14 Mayıs olsun ister 18 Haziran olsun sandık kurullarının oluşmasında mani hiçbir hal yok. Okullarda sorun varsa okulların bulundukları yere konteyner konulup sandık kurulları oluşturulabilir. YSK, tüm hazırlıklarını yaparak vatandaşların oy kullanmasını sağlayabilir.

Türkiye, 87 seçim çevresine bölünmüştür. 87 seçim bölgesi 81 vilayet İstanbul 3, Ankara 3, Bursa 2 ve İzmir 2 seçim bölgesi olmak kaydıyla 87 ve yurtdışındaki seçmenlerin seçmen bölgesi vardır. Mesela Ankara’da 1. Bölgeye kayıtlı olan bir vatandaş 2. Bölgede oy kullanamaz, sadece kendi seçim çevresinde oy kullanabilir. Depremden zarar görmüş Hatay’da seçmen kütüğünde bulunan bir vatandaşın ne Ankara’da ne de bir başka yerde ne Cumhurbaşkanlığı için ne de milletvekilliği oy kullanabilmesi söz konusu değildir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.