KOCAELİ’DE SERVİS TAŞIMACILIĞI S.O.S VERİYOR

Ekonomi 13.01.2022 - 06:13, Güncelleme: 14.01.2022 - 07:09
 

KOCAELİ’DE SERVİS TAŞIMACILIĞI S.O.S VERİYOR

KOCAELİ HABERİ - Cengiz Yucak
Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların çözümünün, sanayi ve tarım başta olmak üzere her alanda üretim ve istihdam da olduğunu, hem ülkeyi yönetenler hem de konusunda uzman olan herkes söylüyor.. Bol bol üretmek ve ürettiğini de yurt dışına ihraç ederek, bu ülkeye doviz girdisi sağlamak yaşadığımız ekonomik sıkıntıları bir o ölçekte azaltacaktır.. O zaman üretene ve de ürettiklerini dünya pazarında rekabet edecek duruma getirmek isteyene yardımcı olmak, devletin ve yerel resmi kurumların en önemli görevlerinden  birisidir.. Geçtiğimiz yılın son aylarında bana ulaştığı için bu yıla taşıdığım üretim sorunlarından birisi de “personel servis taşımacılığında kullanılan araç sayasındaki yetersizliğin, servis taşıma ücretlerini yükselttiği ve fiyat artışının da direk olarak üretilen ürüne yansıdığı” yönündeydi.. Üretilen ürünün fiyatı yükseldikçe, o ürüne dünya pazarında alıcı bulmak bir o ölçüde zorlaşıyordu doğal olarak.. Bu konu ile ilgili olarak gerek sanayi gerekse de servis taşımacılık sektöründen, fikirlerine değer vererek görüş aldığım bi,r çok kişinin görüşü bu yöndeydi.. Kocaeli genelinde 6 bin civarında (P) plakalı servis taşıma aracı vardı ve bu araç sayısı onlarca devasa Organize Sanayi Bölgesine, yüzlerce OSB dışı sanayi ve üretim tesislerinin yanı sıra okullara, hastanelere, yolculara ve yolda kalmışlara hizmet vermek için yeterli değildi.. Bakın bu konuda bir servis taşımacısı sorunu nasıl özetledi; “Çok zorlu bir Pandemi dönemi yaşanırken, bugün ekonomideki ön görülemeyen olağanüstü sorunlar ve sıkıntılar, her sektörde olduğu gibi insan taşımacılığı sektöründe de fazlasıyla yaşanmaya başlamıştır. Şehrimizde Pandemi dolayısıyla ihtiyaç duyulan araç taleplerinin karşılanabilmesi, Valilik izni ile normal plakalı araçlarla karşılanırken, şu anda P plakalı olmayan araçların çalışmalarının yasaklanması, okulların da açık olmasıyla, P plakalı araçların okullara yönelmiş olması karşısında, personel servis aracı ihtiyacı talebinin karşılanamaması sonucu oluşan servis taşıma fiyatlarının artışından, sanayimizin olumsuz yönde etkilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Sanayide dolayısıyla ekonomide olumsuzlukların yaşanmaması için sektörümüzde hiç olmadığı kadar P plakasına ihtiyaç bulunmaktadır. UKOME başkanlığının bu önemli konuya kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz.” Evet geçtiğimiz yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, UKOME üzerinden yaptığı (P) plaka ihalesinde, 250 yeni (P) plaka vermişti. Bu sayı Kocaeli’nin servis taşıma ihtiyacının çok çok altında idi ve taşımacılık ihtiyacının karşılanması için yeterli gelmemişti.. Kocaeli’de 6 bin (P) Plaka sahibi olan ticaret erbapları, ellerindeki (P) plaklarının daha da kıymetli hale gelmesi için yeni (P) plakaları verilmesini istemeyebilirler. Bu da onların hakkıdır. Lakin onların bu istekleri, Kocaeli’nin geneline hizmette eksiklik oluşturuyorsa eğer, işte o zaman “Aslolan genele hizmettir” kuralı geçerli olmalıdır..  
KOCAELİ HABERİ - Cengiz Yucak

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların çözümünün, sanayi ve tarım başta olmak üzere her alanda üretim ve istihdam da olduğunu, hem ülkeyi yönetenler hem de konusunda uzman olan herkes söylüyor..

Bol bol üretmek ve ürettiğini de yurt dışına ihraç ederek, bu ülkeye doviz girdisi sağlamak yaşadığımız ekonomik sıkıntıları bir o ölçekte azaltacaktır..

O zaman üretene ve de ürettiklerini dünya pazarında rekabet edecek duruma getirmek isteyene yardımcı olmak, devletin ve yerel resmi kurumların en önemli görevlerinden  birisidir..

Geçtiğimiz yılın son aylarında bana ulaştığı için bu yıla taşıdığım üretim sorunlarından birisi de “personel servis taşımacılığında kullanılan araç sayasındaki yetersizliğin, servis taşıma ücretlerini yükselttiği ve fiyat artışının da direk olarak üretilen ürüne yansıdığı” yönündeydi..

Üretilen ürünün fiyatı yükseldikçe, o ürüne dünya pazarında alıcı bulmak bir o ölçüde zorlaşıyordu doğal olarak..

Bu konu ile ilgili olarak gerek sanayi gerekse de servis taşımacılık sektöründen, fikirlerine değer vererek görüş aldığım bi,r çok kişinin görüşü bu yöndeydi..

Kocaeli genelinde 6 bin civarında (P) plakalı servis taşıma aracı vardı ve bu araç sayısı onlarca devasa Organize Sanayi Bölgesine, yüzlerce OSB dışı sanayi ve üretim tesislerinin yanı sıra okullara, hastanelere, yolculara ve yolda kalmışlara hizmet vermek için yeterli değildi..

Bakın bu konuda bir servis taşımacısı sorunu nasıl özetledi;

“Çok zorlu bir Pandemi dönemi yaşanırken, bugün ekonomideki ön görülemeyen olağanüstü sorunlar ve sıkıntılar, her sektörde olduğu gibi insan taşımacılığı sektöründe de fazlasıyla yaşanmaya başlamıştır. Şehrimizde Pandemi dolayısıyla ihtiyaç duyulan araç taleplerinin karşılanabilmesi, Valilik izni ile normal plakalı araçlarla karşılanırken, şu anda P plakalı olmayan araçların çalışmalarının yasaklanması, okulların da açık olmasıyla, P plakalı araçların okullara yönelmiş olması karşısında, personel servis aracı ihtiyacı talebinin karşılanamaması sonucu oluşan servis taşıma fiyatlarının artışından, sanayimizin olumsuz yönde etkilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Sanayide dolayısıyla ekonomide olumsuzlukların yaşanmaması için sektörümüzde hiç olmadığı kadar P plakasına ihtiyaç bulunmaktadır. UKOME başkanlığının bu önemli konuya kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz.”

Evet geçtiğimiz yıl Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, UKOME üzerinden yaptığı (P) plaka ihalesinde, 250 yeni (P) plaka vermişti. Bu sayı Kocaeli’nin servis taşıma ihtiyacının çok çok altında idi ve taşımacılık ihtiyacının karşılanması için yeterli gelmemişti..

Kocaeli’de 6 bin (P) Plaka sahibi olan ticaret erbapları, ellerindeki (P) plaklarının daha da kıymetli hale gelmesi için yeni (P) plakaları verilmesini istemeyebilirler. Bu da onların hakkıdır. Lakin onların bu istekleri, Kocaeli’nin geneline hizmette eksiklik oluşturuyorsa eğer, işte o zaman “Aslolan genele hizmettir” kuralı geçerli olmalıdır..  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.