YASEMİN ÖZDOĞRU
Köşe Yazarı
YASEMİN ÖZDOĞRU
 

Konut Sektöründe Yükselen Faiz Oranları ve Kredi Kullanımında Düşüş Trendi

Konut sektörü son dönemde birçok zorlukla karşı karşıya. Depremler, arsa stokunun azalması, yabancılara satışlardaki gerileme, inşaat maliyetlerindeki artış ve yerli alıcıların yurt dışına yönelmesi gibi faktörler, konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Son olarak yükselen faiz oranları da sektördeki kırılganlığı artırmış durumda. 2023 yılında toplam konut satışlarında yaşanan %17,5'lik gerileme, sektördeki durgunluğu gözler önüne serdi. 2024'ün ilk iki aylık döneminde de konut satışlarında %2'lik bir düşüş yaşandı ve kredi kullanılarak yapılan satışlarda %56,10'luk bir azalma görüldü. En uygun konut kredisi faiz oranlarına bakıldığında, Akbank'ın "İlk Evim" kampanyasındaki %2,94 oranı dikkat çekiyor. Ancak, bu oranlarla dahi konut kredisi taleplerinde belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. 120 ay vade ile çekilen 1 milyon TL tutarındaki kredi, aylık 30.337 TL taksit ödemesi yapmayı gerektirirken, toplam geri ödeme tutarı 3 milyon 645 bin TL'ye ulaşıyor. Bu durum, aylık ödemelerin neredeyse iki asgari ücret seviyesine denk geldiğini göstermektedir. Konut sektöründe yaşanan bu gelişmeler, hem yatırımcıları hem de konut sahibi olmayı planlayanları dikkatli olmaya ve piyasadaki değişimleri yakından takip etmeye teşvik ediyor. Gelecekte faiz oranlarının ve sektörün genel seyrinin nasıl şekilleneceği belirsizliğini korurken, konut alım-satım kararlarının büyük bir dikkatle değerlendirilmesi önem taşımaktadır.
Ekleme Tarihi: 27 Mart 2024 - Çarşamba

Konut Sektöründe Yükselen Faiz Oranları ve Kredi Kullanımında Düşüş Trendi

Konut sektörü son dönemde birçok zorlukla karşı karşıya. Depremler, arsa stokunun azalması, yabancılara satışlardaki gerileme, inşaat maliyetlerindeki artış ve yerli alıcıların yurt dışına yönelmesi gibi faktörler, konut sektörünü olumsuz etkiliyor. Son olarak yükselen faiz oranları da sektördeki kırılganlığı artırmış durumda.

2023 yılında toplam konut satışlarında yaşanan %17,5'lik gerileme, sektördeki durgunluğu gözler önüne serdi. 2024'ün ilk iki aylık döneminde de konut satışlarında %2'lik bir düşüş yaşandı ve kredi kullanılarak yapılan satışlarda %56,10'luk bir azalma görüldü.

En uygun konut kredisi faiz oranlarına bakıldığında, Akbank'ın "İlk Evim" kampanyasındaki %2,94 oranı dikkat çekiyor. Ancak, bu oranlarla dahi konut kredisi taleplerinde belirgin bir düşüş yaşanmaktadır. 120 ay vade ile çekilen 1 milyon TL tutarındaki kredi, aylık 30.337 TL taksit ödemesi yapmayı gerektirirken, toplam geri ödeme tutarı 3 milyon 645 bin TL'ye ulaşıyor. Bu durum, aylık ödemelerin neredeyse iki asgari ücret seviyesine denk geldiğini göstermektedir.

Konut sektöründe yaşanan bu gelişmeler, hem yatırımcıları hem de konut sahibi olmayı planlayanları dikkatli olmaya ve piyasadaki değişimleri yakından takip etmeye teşvik ediyor. Gelecekte faiz oranlarının ve sektörün genel seyrinin nasıl şekilleneceği belirsizliğini korurken, konut alım-satım kararlarının büyük bir dikkatle değerlendirilmesi önem taşımaktadır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.