Kira yüzünden herkes birbiriyle kavgalı hale geldi

Güncel 05.05.2023 - 08:51, Güncelleme: 05.05.2023 - 08:51
 

Kira yüzünden herkes birbiriyle kavgalı hale geldi

KOCAELİ HABERİ
Avukat Mehmet İlker Birgan: Kira yüzünden herkes birbiriyle kavgalı hale geldi Yüzde 25’lik artış limiti ve kira rayiçlerinin çok yükselmesi kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Avukat Mehmet İlker Birgan, bu durumu Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na anlattı. Av.Birgan, “1 Eylül itibariyle açılacak itilaflarda arabulucu şart. Arabulucu, her iki tarafı da bir araya getirip anlaşılması hususunda süreci kolaylaştıracak. Anlaşma ihtimali artacaktır ama bu durumun bu şekilde çözülebileceğini düşünmüyoruz çünkü buradaki sorunun asıl kaynağı ekonomik nedenler. Kiracıyla kiraya veren düşman oldular” dedi. İşte Avukat Girgan’ın açıklamalarından satırbaşları: Kiracı ve mülk sahibi arasındaki ilişkiler bozulmuş durumda. İlişkilerin bozulmasındaki en önemli sebep enflasyonun yıllık bazda yüzde 150’leri bulmuş olması ve kira artış oranlarının belirlenmesi noktasındaki sorunlar. 1 Temmuz 2023’e kadar kira artış oranının konutlarda yüzde 25 ile sınırlandırılması konusunda çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Uygulaması konusunda mülk sahipleri de haklı olarak zarara uğradığını düşünerek kirayı yüzde 25’in üzerinde olabildiğince arttırmaya çalışıyorlar. Hükümet belirlemiş olduğu yeniden değerleme artış oranı var ve 2022 yılı için bu oran yüzde 122 olarak belirlenmişti ama mülk sahibi kirayı yüzde 25 arttırabilsin diyor. Bu hakkaniyetli bir durum değil. Denge iki taraf açısından da bozulmuş durumda. İlk duruşma bir yıl sonraya Kira davalarının ilk duruşması bir yıl sonrasına veriliyor ve davaların sonuçlanması 3-5 yılı buluyor. 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle kira davalarında arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Şu an dava açılabilir ama 1 Eylül itibariyle açılacak itilaflarda arabulucu şart. Arabulucu, her iki tarafı da bir araya getirip anlaşılması hususunda süreci kolaylaştıracak. Anlaşma ihtimali artacaktır ama bu durumun bu şekilde çözülebileceğini düşünmüyoruz çünkü buradaki sorunun asıl kaynağı ekonomik nedenler. Kiracıyla kiraya veren düşman oldular. Geldiğimiz nokta budur. Bu dönem atlatılana kadar kiraya veren de kiracı da birbirlerini idare ederek, bu günlerin son bulacağını ve düzlüğe çıkacağımızı düşünerek bu süreci atlatmamız lazım. İstanbul’da 800 bin boş konut İstanbul’da 800 bin boş konut var. Vatandaş kendisini enflasyondan korumak için gayrimenkul yatırımı yapıyor ve bu konutların büyük bölümü kiraya verilmiyor. Avrupa’nın birkaç ülkesinde boş konut vergisinin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Boş konut vergisi uygulanırsa piyasada daha fazla kiralanabilir konut olacağı için kiraların düşebileceğini öngörüyorum.
KOCAELİ HABERİ

Avukat Mehmet İlker Birgan: Kira yüzünden herkes birbiriyle kavgalı hale geldi

Yüzde 25’lik artış limiti ve kira rayiçlerinin çok yükselmesi kiracılarla ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Avukat Mehmet İlker Birgan, bu durumu Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na anlattı. Av.Birgan, “1 Eylül itibariyle açılacak itilaflarda arabulucu şart. Arabulucu, her iki tarafı da bir araya getirip anlaşılması hususunda süreci kolaylaştıracak. Anlaşma ihtimali artacaktır ama bu durumun bu şekilde çözülebileceğini düşünmüyoruz çünkü buradaki sorunun asıl kaynağı ekonomik nedenler. Kiracıyla kiraya veren düşman oldular” dedi.

İşte Avukat Girgan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Kiracı ve mülk sahibi arasındaki ilişkiler bozulmuş durumda. İlişkilerin bozulmasındaki en önemli sebep enflasyonun yıllık bazda yüzde 150’leri bulmuş olması ve kira artış oranlarının belirlenmesi noktasındaki sorunlar. 1 Temmuz 2023’e kadar kira artış oranının konutlarda yüzde 25 ile sınırlandırılması konusunda çok ciddi sorunlar yaşanıyor. Uygulaması konusunda mülk sahipleri de haklı olarak zarara uğradığını düşünerek kirayı yüzde 25’in üzerinde olabildiğince arttırmaya çalışıyorlar. Hükümet belirlemiş olduğu yeniden değerleme artış oranı var ve 2022 yılı için bu oran yüzde 122 olarak belirlenmişti ama mülk sahibi kirayı yüzde 25 arttırabilsin diyor. Bu hakkaniyetli bir durum değil. Denge iki taraf açısından da bozulmuş durumda.

İlk duruşma bir yıl sonraya

Kira davalarının ilk duruşması bir yıl sonrasına veriliyor ve davaların sonuçlanması 3-5 yılı buluyor. 1 Eylül 2023 tarihi itibariyle kira davalarında arabulucuya gitmek zorunlu hale geliyor. Şu an dava açılabilir ama 1 Eylül itibariyle açılacak itilaflarda arabulucu şart. Arabulucu, her iki tarafı da bir araya getirip anlaşılması hususunda süreci kolaylaştıracak. Anlaşma ihtimali artacaktır ama bu durumun bu şekilde çözülebileceğini düşünmüyoruz çünkü buradaki sorunun asıl kaynağı ekonomik nedenler. Kiracıyla kiraya veren düşman oldular. Geldiğimiz nokta budur. Bu dönem atlatılana kadar kiraya veren de kiracı da birbirlerini idare ederek, bu günlerin son bulacağını ve düzlüğe çıkacağımızı düşünerek bu süreci atlatmamız lazım.

İstanbul’da 800 bin boş konut

İstanbul’da 800 bin boş konut var. Vatandaş kendisini enflasyondan korumak için gayrimenkul yatırımı yapıyor ve bu konutların büyük bölümü kiraya verilmiyor. Avrupa’nın birkaç ülkesinde boş konut vergisinin Türkiye’de de uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Boş konut vergisi uygulanırsa piyasada daha fazla kiralanabilir konut olacağı için kiraların düşebileceğini öngörüyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.