CENGİZ YUCAK
Köşe Yazarı
CENGİZ YUCAK
 

İŞTE GEBZE'NİN İL OLABİLMESİNİN FORMÜLÜ

Kocaeli’nin iki milyonluk nüfusunun bir milyonu Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’ndan oluşan Gebze Bölgesinde yaşarken, sadece Gebze’nin nüfusu 400 bin.. Ve yine Kocaeli’de faaliyette bulunan 14 OSB-Organize Sanayi Bölgesinin 11 tanesi Gebze Bölgesinde yer alırken, Gebze tüm dünyanın sayılı sanayi kentleri arasında yer alıyor.. Buna rağmen her türlü idari ve bürokratik işleri için “ters akış”a mahkum bırakılarak, kendsinden daha küçük ilçe olan İzmit’e yönlendiriliyor.. Gebze’den çok daha küçük Bayburt, Ardahan, Aksaray, Karaman ve Osmaniye il yapılırken, Gebze il yapılmıyor.. Niçin? Gebze Bölgesi ellerinden kayıp gittiğinde aç kalacaklarından korkan İzmit ticaret, siyaset ve medya lobisi istemediği için.. Niçin? 2002 genel seçimlerinde,Ak Parti Genel Başkanı olarak Gebze’ye gelen Recep Tayyip Erdoğan’ın , Cumhuriyet meydanındaki konuşmasında “biz Gebze’yi il yapmayacağız” dediği için.. O günlerde bu iki neden de geçerli idi.. Lakin o günden bugüne köprünün altından çok sular aktı.. O gün İzmit lobisi güçlüydü, bugün ise Gebze lobisi çok daha güçlü ve çok daha akıllı hareket etme kabiliyetine sahip.. O günlerde Erdoğan’ın “Gebze’yi il yapmayacağız” sözlerinin uygulamada kalacağı siyasi bir iklim vardı, bugün ise Gebze Bölgesindeki oyların en büyük kısmını almak, Ak Parti ve MHP'nin Cumhur İttifakı için yaşamsal bir mesele oldu.. Tıpkı 2019 yerel seçimlerinde İstanbul’da ki oyları kaptırmamak için yapılan manevralar gibi, şimdi de aralarında Gebze’nin de olduğu il olmayı bekleyen 20 büyük ilçedeki oyları, Millet İttifakına kaptırmamak için her türlü manevralar yapılacak gibi.. Bu manevralar için Erdoğan’ın daha önce söylemiş olduğu “Biz yeni iller yapılmasına karşıyız” sözleri bağlayıcı durumda iken, tam da burada Cumhur İttifakının diğer ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli devreye girdi.. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Olağan Büyük Kurultay’da yaptığı konuşmada “2023'e 100 il 1000 ilçe ile daha güçlü gireceğiz” sözleri, il olma hayali kuran Gebze ve diğer il olmayı bekleyen ilçeler ve hatta ilçe olmayı bekleyen Beldeler için de umut kaynağı ve heyecan nedeni oldu.. Şimdi beklenti, 2023 genel seçimlerinde Erdoğan ve Bahçeli’nin o ilçe ve beldelerdeki seçim meydanlarında yapacağı konuşmalarda verecekleri “verin Cumhur İttifakına oyu, alın seçimden hemen sonra il olma hakkını” şeklindeki sözlerde.. Bu durumda Millet İttifakı manevra yapmayacak mı? Haliyle onlar da “Bize verin oyunuzu, biz de sizi il yapacağız” sözü verecekler.. Onlar kime inanacak? Hangi ittifakın sözünü daha gerçekçi ve inandırıcı bulurlarsa ona tabi ki.. Sonuçta; Gebze il olacak.. Akan kan damarda durmayacak.. İzmit Lobisi çatlasa da patlasa da Gebze il olacak hem de Büyükşehirli il olacak.. GEBZE İZMİT'İN İLÇESİ DEĞİL; HAKKNI TESLİM EDİN yazısını okumak için tıklayınız
Ekleme Tarihi: 24 Haziran 2022 - Cuma

İŞTE GEBZE'NİN İL OLABİLMESİNİN FORMÜLÜ

Kocaeli’nin iki milyonluk nüfusunun bir milyonu Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’ndan oluşan Gebze Bölgesinde yaşarken, sadece Gebze’nin nüfusu 400 bin..

Ve yine Kocaeli’de faaliyette bulunan 14 OSB-Organize Sanayi Bölgesinin 11 tanesi Gebze Bölgesinde yer alırken, Gebze tüm dünyanın sayılı sanayi kentleri arasında yer alıyor..

Buna rağmen her türlü idari ve bürokratik işleri için “ters akış”a mahkum bırakılarak, kendsinden daha küçük ilçe olan İzmit’e yönlendiriliyor..

Gebze’den çok daha küçük Bayburt, Ardahan, Aksaray, Karaman ve Osmaniye il yapılırken, Gebze il yapılmıyor..
Niçin?
Gebze Bölgesi ellerinden kayıp gittiğinde aç kalacaklarından korkan İzmit ticaret, siyaset ve medya lobisi istemediği için..
Niçin?
2002 genel seçimlerinde,Ak Parti Genel Başkanı olarak Gebze’ye gelen Recep Tayyip Erdoğan’ın , Cumhuriyet meydanındaki konuşmasında “biz Gebze’yi il yapmayacağız” dediği için..

O günlerde bu iki neden de geçerli idi..
Lakin o günden bugüne köprünün altından çok sular aktı..
O gün İzmit lobisi güçlüydü, bugün ise Gebze lobisi çok daha güçlü ve çok daha akıllı hareket etme kabiliyetine sahip..

O günlerde Erdoğan’ın “Gebze’yi il yapmayacağız” sözlerinin uygulamada kalacağı siyasi bir iklim vardı, bugün ise Gebze Bölgesindeki oyların en büyük kısmını almak, Ak Parti ve MHP'nin Cumhur İttifakı için yaşamsal bir mesele oldu..

Tıpkı 2019 yerel seçimlerinde İstanbul’da ki oyları kaptırmamak için yapılan manevralar gibi, şimdi de aralarında Gebze’nin de olduğu il olmayı bekleyen 20 büyük ilçedeki oyları, Millet İttifakına kaptırmamak için her türlü manevralar yapılacak gibi..

Bu manevralar için Erdoğan’ın daha önce söylemiş olduğu “Biz yeni iller yapılmasına karşıyız” sözleri bağlayıcı durumda iken, tam da burada Cumhur İttifakının diğer ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli devreye girdi..

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Olağan Büyük Kurultay’da yaptığı konuşmada “2023'e 100 il 1000 ilçe ile daha güçlü gireceğiz” sözleri, il olma hayali kuran Gebze ve diğer il olmayı bekleyen ilçeler ve hatta ilçe olmayı bekleyen Beldeler için de umut kaynağı ve heyecan nedeni oldu..

Şimdi beklenti, 2023 genel seçimlerinde Erdoğan ve Bahçeli’nin o ilçe ve beldelerdeki seçim meydanlarında yapacağı konuşmalarda verecekleri “verin Cumhur İttifakına oyu, alın seçimden hemen sonra il olma hakkını” şeklindeki sözlerde..

Bu durumda Millet İttifakı manevra yapmayacak mı?
Haliyle onlar da “Bize verin oyunuzu, biz de sizi il yapacağız” sözü verecekler..

Onlar kime inanacak?
Hangi ittifakın sözünü daha gerçekçi ve inandırıcı bulurlarsa ona tabi ki..

Sonuçta;
Gebze il olacak..
Akan kan damarda durmayacak..
İzmit Lobisi çatlasa da patlasa da Gebze il olacak hem de Büyükşehirli il olacak..

GEBZE İZMİT'İN İLÇESİ DEĞİL; HAKKNI TESLİM EDİN yazısını okumak için tıklayınız

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.