CENGİZ YUCAK
Köşe Yazarı
CENGİZ YUCAK
 

Başkan akıllı danışmanı ve yalaka

Yeni seçilmiş Başkan bir yıl aradan sonra, bir gün danışmanına “hadi gel şöyle bir mahalleleri kolaçan edelim, insanlar bir yıllık çalışmalarımızdan memnun mu, sorup öğrenelim” der ve birlikte kent turuna çıkarlar.. A mahallesinde bir kahveye girerler, mahalleli anında ayağa kalkarak karşılarlar başkanlarını.. Üç beş nasılsınız, iyi misiniz, siz nasılsınız vs muhabbeti derken Başkan “Bizlerden ve hizmetlerimizden memnun musunuz” diye sorar.. Y kişi anında lafı ele alır ve “Çok yaşayın Başkanım, siz bir tanesiniz. Sizden de çok memnunuz, hizmetlerinizden de, Allah sizi başımızdan eksik etmesin” diye memnuniyetlerini dile getirir.. Y kişinin sözünü bitirmesinden sonra Z kişi lafı alır ve “Hizmetlerinizde eksikleriniz var. Şunlar şunlar, şöyle şöyle yapılırsa hem sizin, hem belediyenin hem de bizlerin daha çok kazancına olur.” Diye eleştiri ve önerilerini sunar.. Başkan oradan çıkıp başka mahalleye yöneldiğinde danışmanına “Y kişi ne güzel konuştu, kadir kıymet biliyor. Öbür o Z kişi ise art niyetli, kadir kıymet bilmez biri. Muhalif partili galiba” der.. Danışman biraz düşündükten sonra “Başkanım o Y kişi, eski Başkana da hep aynı methiyeleri düzerdi. Onun tarzı bu, o her yeni gelene yalakalık yapar. Z kişi ise başkanların yaptıklarını da, yapamadıklarını da yüzlerine dosdoğru söyler hep. Bu muhalifliğinden değil, doğruculuğundandır” der.. İşte bu Danışman “Akıllı Danışman”dır.. Yani Başkanına doğruyu söyleyendir.. “Yalaka Danışman” ise şöye diyendir; “Evet Başkanım haklısınız. Y kişi doğru söylüyor, Z kişi ise kadir kıymet bilmiyor” Yani Başkan; Yalakalarınız yalanları ile iktidarınızı ve gücünüzü zehirleyenler, muhalif gördükleriniz ise yol gösterendir.. Ve de bu yazdıklarımı sadece belediye başkanları için değil tüm Başkanlar için geçerlidir.. Adnan Menderes’in idamından sonra, Şair’in ağzından şu sözler dökülür; Kör olası sahte hayran bakışlı gözler Kırılası şakşakçı eller Liderlerin etrafında Demirden bir halka ördüler NOT: Bu yazı, tatil günü için yazılan bir kıssadan hisse yazısıdır. 
Ekleme Tarihi: 12 Kasım 2022 - Cumartesi

Başkan akıllı danışmanı ve yalaka

Yeni seçilmiş Başkan bir yıl aradan sonra, bir gün danışmanına “hadi gel şöyle bir mahalleleri kolaçan edelim, insanlar bir yıllık çalışmalarımızdan memnun mu, sorup öğrenelim” der ve birlikte kent turuna çıkarlar..

A mahallesinde bir kahveye girerler, mahalleli anında ayağa kalkarak karşılarlar başkanlarını..

Üç beş nasılsınız, iyi misiniz, siz nasılsınız vs muhabbeti derken Başkan “Bizlerden ve hizmetlerimizden memnun musunuz” diye sorar..

Y kişi anında lafı ele alır ve “Çok yaşayın Başkanım, siz bir tanesiniz. Sizden de çok memnunuz, hizmetlerinizden de, Allah sizi başımızdan eksik etmesin” diye memnuniyetlerini dile getirir..

Y kişinin sözünü bitirmesinden sonra Z kişi lafı alır ve “Hizmetlerinizde eksikleriniz var. Şunlar şunlar, şöyle şöyle yapılırsa hem sizin, hem belediyenin hem de bizlerin daha çok kazancına olur.” Diye eleştiri ve önerilerini sunar..

Başkan oradan çıkıp başka mahalleye yöneldiğinde danışmanına “Y kişi ne güzel konuştu, kadir kıymet biliyor. Öbür o Z kişi ise art niyetli, kadir kıymet bilmez biri. Muhalif partili galiba” der..

Danışman biraz düşündükten sonra “Başkanım o Y kişi, eski Başkana da hep aynı methiyeleri düzerdi. Onun tarzı bu, o her yeni gelene yalakalık yapar. Z kişi ise başkanların yaptıklarını da, yapamadıklarını da yüzlerine dosdoğru söyler hep. Bu muhalifliğinden değil, doğruculuğundandır” der..

İşte bu Danışman “Akıllı Danışman”dır..
Yani Başkanına doğruyu söyleyendir..

Yalaka Danışman” ise şöye diyendir;
“Evet Başkanım haklısınız. Y kişi doğru söylüyor, Z kişi ise kadir kıymet bilmiyor”

Yani Başkan; Yalakalarınız yalanları ile iktidarınızı ve gücünüzü zehirleyenler, muhalif gördükleriniz ise yol gösterendir..
Ve de bu yazdıklarımı sadece belediye başkanları için değil tüm Başkanlar için geçerlidir..

Adnan Menderes’in idamından sonra, Şair’in ağzından şu sözler dökülür;

Kör olası sahte hayran bakışlı gözler
Kırılası şakşakçı eller
Liderlerin etrafında
Demirden bir halka ördüler

NOT: Bu yazı, tatil günü için yazılan bir kıssadan hisse yazısıdır. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.