PKK ELEBAŞISI ÖCALAN TAHLİYE EDİLEBİLİR Mİ?

Siyaset 09.02.2024 - 15:09, Güncelleme: 09.02.2024 - 15:09
 

PKK ELEBAŞISI ÖCALAN TAHLİYE EDİLEBİLİR Mİ?

KOCAELİ HABERİ
Prof Dr.Ersan Şen, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcaln'ın mahkumiyette 25 yılını dolduracağı 15 Şubat 2024 tarihinde tahliye edileceği iddialarının mümkün olmadığını dile getirdi.. Ersan Şen bu konuda sosyal medyadaan yaptığı yorumda şu ifadelere yer verdi; Daha önce konuşulmuş Öcalan’ın hapis cezasının infazı konusunun, şu veya bu sebeple tekrar tartışmaya açılmaya çalışıldığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk Milleti’ne karşı işlenebilecek en ağır suçtan idama, bu cezanın kaldırılması ile koşullu salıverilmesiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan Öcalan’ın; umut hakkı gerekçe gösterilerek, 25 yılı dolduracağı 15 Şubat 2024 tarihinde, hatta 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun m.107/16 ve Geçici m.2 hükümlerinden dolayı, m.107/4 uyarınca 36. yılını dolduracağı 15 Şubat 2035’de de tahliyesi mümkün değildir. Devlete ve Millete karşı işlenen suçtan hükmedilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazı ömür boyu devam eder. İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin kararlarında geçen ve umut hakkı olarak da bilinen, en geç 25. yılın sonunda hükümlüye tanınması gereken koşullu salıverilmenin gözden geçirilmesi tavsiye niteliğinde olup, hükümlünün koşullu salıverileceği anlamına gelmediği gibi, bağlayıcı bir sözleşme veya kanun hükmü de olmadığından, burada Anayasa m.90/5’e aykırılık bulunmamaktadır. Kaldı ki; yukarıda zikrettiğimiz koşullu salıverilme yasağı öngören açık yasal düzenlemeler yürürlükte olduğu sürece, Anayasa m.90/5 gerekçe gösterilerek, İHAM kararında yer alan ölçütler doğrultusunda hükümlünün doğrudan koşullu salıverilebileceğinin veya koşullu salıverilmesi hakkında değerlendirme yapılabileceğinin ileri sürülmesi de mümkün değildir.  
KOCAELİ HABERİ

Prof Dr.Ersan Şen, terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcaln'ın mahkumiyette 25 yılını dolduracağı 15 Şubat 2024 tarihinde tahliye edileceği iddialarının mümkün olmadığını dile getirdi..

Ersan Şen bu konuda sosyal medyadaan yaptığı yorumda şu ifadelere yer verdi;
Daha önce konuşulmuş Öcalan’ın hapis cezasının infazı konusunun, şu veya bu sebeple tekrar tartışmaya açılmaya çalışıldığı görülmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk Milleti’ne karşı işlenebilecek en ağır suçtan idama, bu cezanın kaldırılması ile koşullu salıverilmesiz ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olan Öcalan’ın; umut hakkı gerekçe gösterilerek, 25 yılı dolduracağı 15 Şubat 2024 tarihinde, hatta 5275 sayılı Ceza İnfaz Kanunu’nun m.107/16 ve Geçici m.2 hükümlerinden dolayı, m.107/4 uyarınca 36. yılını dolduracağı 15 Şubat 2035’de de tahliyesi mümkün değildir. Devlete ve Millete karşı işlenen suçtan hükmedilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazı ömür boyu devam eder.

İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi’nin kararlarında geçen ve umut hakkı olarak da bilinen, en geç 25. yılın sonunda hükümlüye tanınması gereken koşullu salıverilmenin gözden geçirilmesi tavsiye niteliğinde olup, hükümlünün koşullu salıverileceği anlamına gelmediği gibi, bağlayıcı bir sözleşme veya kanun hükmü de olmadığından, burada Anayasa m.90/5’e aykırılık bulunmamaktadır.

Kaldı ki; yukarıda zikrettiğimiz koşullu salıverilme yasağı öngören açık yasal düzenlemeler yürürlükte olduğu sürece, Anayasa m.90/5 gerekçe gösterilerek, İHAM kararında yer alan ölçütler doğrultusunda hükümlünün doğrudan koşullu salıverilebileceğinin veya koşullu salıverilmesi hakkında değerlendirme yapılabileceğinin ileri sürülmesi de mümkün değildir.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.