Esnaf Başkanı Palandöken: ''Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor ki stokçuluk yapsın''

Ekonomi 09.12.2021 - 08:31, Güncelleme: 09.12.2021 - 08:31
 

Esnaf Başkanı Palandöken: ''Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor ki stokçuluk yapsın''

kocaelihaberi
TESK Başkanı Palandöken: Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor ki stokçuluk yapsın, stokçu aranıyorsa adres belli Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, son dönemde gündem olan stokçuluk tartışmalarını esnaf perspektifinden Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na değerlendirdi. Palandöken, “Polisiye tedbirle bu iş çözülmez. Her dükkâna bir zabıta koyacak halleri yok. Perakende yasası çıkmayınca, tekelci sermayeye piyasa terk edilince olay böyle oldu. Küçük esnaf zaten bir kasa mal alamıyor nasıl stok yapacak nasıl zam yapacak, nasıl stok yapacak” dedi. İşte Palandöken’in sözlerinden satırbaşları: ·         Polisiye tedbirle bu iş çözülmez. Her dükkâna bir zabıta koyacak halleri yok. Perakende yasası çıkmayınca tekelci sermayeye piyasa terk edilince olay böyle oldu. 10 bin şubesi olan bir zincir market, her şubesi için 10 bin yağ aldığında piyasayı tabi ki o belirliyor. ·         Elektrik doğalgaz özel şirketlerde. Benzin doğalgazın önemli bölümünü devlet karşılıyordu. Dün 66 kuruş bugün 70 kuruş akaryakıta zam...Fırsatçılık ancak belirli ürünlerde olur. Satılamayacak sebzede meyvede stokçuluk olur mu? Her gün benzin zammı olur mu? ·         Fiyatlar kendiliğinden geri gelir. Bunun yolu şu: Devletin zam yapmayı bırakıp elektrikte doğalgazda akaryakıtta sübvanse etmeyi sürdürmesi gerek. Her gün benzine zam gelmesinden rahatsız olmuyor musunuz? Belirli bir süre bunlara zam yapılmasa vatandaş bu zamlarla ilgili hikâyeyi unutacak. Restoranlara gidiyorsunuz öyle bir adisyon geliyor ki kredi kartına taksit yapıyor musunuz diyecek duruma geldik. ·         Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor. Stokçu toplu alım yapan insanlar. Kayıtlı ekonomide bunların bulunmaması mümkün değil. Mezar taşına fatura edilmedi herhâlde bu ürünler? Kontrol çok basit. Polisiye tedbire gerek yok. Piyasadaki perakende sektöründeki küçük esnaf zaten bir kasa mal alamıyor nasıl stok yapacak nasıl zam yapacak, nasıl stok yapacak. Ertesi gün yine o malı alması gerek. Stokçu aranıyorsa adres belli.
kocaelihaberi

TESK Başkanı Palandöken: Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor ki stokçuluk yapsın, stokçu aranıyorsa adres belli

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, son dönemde gündem olan stokçuluk tartışmalarını esnaf perspektifinden Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na değerlendirdi. Palandöken, “Polisiye tedbirle bu iş çözülmez. Her dükkâna bir zabıta koyacak halleri yok. Perakende yasası çıkmayınca, tekelci sermayeye piyasa terk edilince olay böyle oldu. Küçük esnaf zaten bir kasa mal alamıyor nasıl stok yapacak nasıl zam yapacak, nasıl stok yapacak” dedi.

İşte Palandöken’in sözlerinden satırbaşları:

·         Polisiye tedbirle bu iş çözülmez. Her dükkâna bir zabıta koyacak halleri yok. Perakende yasası çıkmayınca tekelci sermayeye piyasa terk edilince olay böyle oldu. 10 bin şubesi olan bir zincir market, her şubesi için 10 bin yağ aldığında piyasayı tabi ki o belirliyor.

·         Elektrik doğalgaz özel şirketlerde. Benzin doğalgazın önemli bölümünü devlet karşılıyordu. Dün 66 kuruş bugün 70 kuruş akaryakıta zam...Fırsatçılık ancak belirli ürünlerde olur. Satılamayacak sebzede meyvede stokçuluk olur mu?

Her gün benzin zammı olur mu?

·         Fiyatlar kendiliğinden geri gelir. Bunun yolu şu: Devletin zam yapmayı bırakıp elektrikte doğalgazda akaryakıtta sübvanse etmeyi sürdürmesi gerek. Her gün benzine zam gelmesinden rahatsız olmuyor musunuz? Belirli bir süre bunlara zam yapılmasa vatandaş bu zamlarla ilgili hikâyeyi unutacak. Restoranlara gidiyorsunuz öyle bir adisyon geliyor ki kredi kartına taksit yapıyor musunuz diyecek duruma geldik.

·         Esnaf satacağı ürünü rafına koyamıyor. Stokçu toplu alım yapan insanlar. Kayıtlı ekonomide bunların bulunmaması mümkün değil. Mezar taşına fatura edilmedi herhâlde bu ürünler? Kontrol çok basit. Polisiye tedbire gerek yok. Piyasadaki perakende sektöründeki küçük esnaf zaten bir kasa mal alamıyor nasıl stok yapacak nasıl zam yapacak, nasıl stok yapacak. Ertesi gün yine o malı alması gerek. Stokçu aranıyorsa adres belli.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.