ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GEBZE'DEN YANGINLAR İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

Güncel 02.07.2024 - 14:40, Güncelleme: 02.07.2024 - 14:50
 

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI GEBZE'DEN YANGINLAR İÇİN BASIN AÇIKLAMASI

KOCAELİ HABERİ
Son zamanlarda bölgemizde yaşanan endüstriyel tesis yangınları, periyodik kontrol ve bakımlarının ihmal edilmemesi gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur. Yapılan araştırmalarda (TMMOB KMO 2023 YILI RAPORU) elektrik kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %54’ünü oluşturmaktadır. Aynı çalışmada endüstriyel yangın biçimleri bakımından yapılan değerlendirmede Elektrik tesisatı/Elektrik cihaz arızası kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %71’ ini oluşturmaktadır. Bu sonuçlar elektrik periyodik kontrol ve bakımlarının önemini gözler önüne sermektedir.  Peki endüstriyel tesisler nelere dikkat etmelidir? Periyodik Kontrol İşverenler periyodik kontrollerini eksiksiz yaptırmalıdır. Periyodik Kontrol, tesislerde maksimum yılda bir yapılması zorunlu olan kontrollerdir.  6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bu kontroller gerçekleştirilir. Tesisler kontrolleri yılda bir defa yapmaktan ziyade bu periyotları artırabilir. Sıcak havalarda termal kontroller, pano gözle kontrolleri, kaçak akım röle testleri, topraklama ölçümleri, paratoner ölçümleri, elektrik iç tesisat muayeneleri vs. periyodik kontrolleri yetkili elektrik mühendislerine yaptırmalıdır. Periyodik bakım  İşverenler tesislerinde trafo var ise bu trafoların bakımlarını yaptırmalıdır.  Bakım periyodu maksimum bir yıldır. (İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ). Tesisler sıcak havalarda bu bakımların periyodunu artırabilir. Trafo bakımlarında redresör, zati koruma, röle ayarları, yağ analizi, hücre testleri vs. gibi parametrelerin kontrollerini gerçekleştirmelidir. Kompanzasyon Kompanzasyon, tesislerin enerji tüketiminde güç faktörünü düzelten, tüketilen enerjiyi(P,Q,S) yasal sınırlar arasında tutan sistemlerdir. Bu sistemler kondansatör, reaktör, kontaktör, röle vs. içeren sistemlerdir. Sistem sürekli devreye girip çıktığı için anahtarlama problemleri, kondansatörün patlaması, aşırı sıcaklık sebebi ile yanma olayları meydana gelmektedir. Bu sistemlerin periyodik kontrollere ilaveten yılda 2 defa bakımlarının yapılması önerilir. Ayrıca bu ve benzeri sistemlere gazlı söndürme sistemi ilave edilebilmektedir. Düzenli bakımlar ile bu problemlerin kontrolü sağlanmalıdır. Yangın tehlikesine karşı bu sistemler sürekli kontrol edilmelidir. Yapılacak periyodik kontroller ve bakımlar ile bölgemizde yaşanan yangınların son bulduğu, can  ve mal kaybının olmadığı günleri temenni ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.  ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ GEBZE TEMSİLCİLİĞİ  fotoğraf:kocaeli itfaiyesi
KOCAELİ HABERİ

Son zamanlarda bölgemizde yaşanan endüstriyel tesis yangınları, periyodik kontrol ve bakımlarının ihmal edilmemesi gerçeğini bir kez daha ortaya koymuştur. Yapılan araştırmalarda (TMMOB KMO 2023 YILI RAPORU) elektrik kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %54’ünü oluşturmaktadır. Aynı çalışmada endüstriyel yangın biçimleri bakımından yapılan değerlendirmede Elektrik tesisatı/Elektrik cihaz arızası kaynaklı yangınlar, toplam yangınların %71’ ini oluşturmaktadır. Bu sonuçlar elektrik periyodik kontrol ve bakımlarının önemini gözler önüne sermektedir. 

Peki endüstriyel tesisler nelere dikkat etmelidir?

Periyodik Kontrol
İşverenler periyodik kontrollerini eksiksiz yaptırmalıdır. Periyodik Kontrol, tesislerde maksimum yılda bir yapılması zorunlu olan kontrollerdir.  6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bu kontroller gerçekleştirilir. Tesisler kontrolleri yılda bir defa yapmaktan ziyade bu periyotları artırabilir. Sıcak havalarda termal kontroller, pano gözle kontrolleri, kaçak akım röle testleri, topraklama ölçümleri, paratoner ölçümleri, elektrik iç tesisat muayeneleri vs. periyodik kontrolleri yetkili elektrik mühendislerine yaptırmalıdır.

Periyodik bakım 
İşverenler tesislerinde trafo var ise bu trafoların bakımlarını yaptırmalıdır.  Bakım periyodu maksimum bir yıldır. (İŞ EKİPMANLARININ KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ). Tesisler sıcak havalarda bu bakımların periyodunu artırabilir. Trafo bakımlarında redresör, zati koruma, röle ayarları, yağ analizi, hücre testleri vs. gibi parametrelerin kontrollerini gerçekleştirmelidir.

Kompanzasyon
Kompanzasyon, tesislerin enerji tüketiminde güç faktörünü düzelten, tüketilen enerjiyi(P,Q,S) yasal sınırlar arasında tutan sistemlerdir. Bu sistemler kondansatör, reaktör, kontaktör, röle vs. içeren sistemlerdir. Sistem sürekli devreye girip çıktığı için anahtarlama problemleri, kondansatörün patlaması, aşırı sıcaklık sebebi ile yanma olayları meydana gelmektedir. Bu sistemlerin periyodik kontrollere ilaveten yılda 2 defa bakımlarının yapılması önerilir. Ayrıca bu ve benzeri sistemlere gazlı söndürme sistemi ilave edilebilmektedir. Düzenli bakımlar ile bu problemlerin kontrolü sağlanmalıdır. Yangın tehlikesine karşı bu sistemler sürekli kontrol edilmelidir.

Yapılacak periyodik kontroller ve bakımlar ile bölgemizde yaşanan yangınların son bulduğu, can  ve mal kaybının olmadığı günleri temenni ederiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI KOCAELİ ŞUBESİ GEBZE TEMSİLCİLİĞİ 

fotoğraf:kocaeli itfaiyesi

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.