81 ilin 11’ini kadın başkanlar yönetecek

Siyaset 01.04.2024 - 10:50, Güncelleme: 01.04.2024 - 10:54
 

81 ilin 11’ini kadın başkanlar yönetecek

KOCAELİ HABERİ
Yerel seçimlerde 81 ilin sadece 11’inde kadın belediye başkanı seçildi.Türkiye’de milyonlarca seçmen beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için dün sandık başına gitti. Ülke genelinde heyecanla takip edilen seçimlerde, 11 ilde kadın adaylar kazandı. Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat fazla. İstanbul‘da da üç ilçede kadın belediye başkanı kazandı, başkentte ise bir kadın belediye başkanı kazandı.Resmi olmayan sonuçlara göre Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığına yeniden AK Partili Fatma Şahin seçildi. CHP’de altı kadın başkan Tekirdağ’da Candan Yüceer, Edirne’de Filiz Gencan Akın, Afyonkarahisar’da Burcu Köksal, Eskişehir’de Ayşe Ünlüce, Bilecik’te Melek Mızrak Subaşı ve Aydın’da Özlem Çerçioğlu oyların çoğunluğunu alarak başkan seçildiler. DEM Parti listesinden dört kadın başkan DEM Partili Ayşe Serra Bucak Küçük Diyarbakır Büyükşehir Başkanı olurken Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülüstan Sönük, Ağrı’da da Hazal Aras kentleri yöneten kadın başkanlar olacak. DEM Parti listelerinden dört kadın aday resmi olarak belediye başkanlığını kazanmış olsa da eşbaşkanlık nedeniyle kazandığı 10 ilde bir kadın bir erkek başkan aynı anda belediye başkanlığı yapacak. İstanbul’da üç ilçe CHP’li kadın başkanlara emanet 39 ilçesi bulunan megakentte sadece üç ilçeyi CHP’li kadın belediye başkanları yönetecek. Resmi olmayan sonuçlara göre Bakırköy’de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Maltepe’de Esin Köymen seçimi kazandı. 25 ilçesi bulunan Ankara’da ise yalnızca bir ilçede kadın aday kazandı. Akyurt’ta, AK Partili Hilal Ayık oyların çoğunluğunu alarak seçimin kazananı oldu. İzmir’de sekiz kadın başkan 30 ilçesi bulunan İzmir’de 8 ilçede CHP’li kadın belediye başkanları kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Çeşme’de Lal Denizli, Foça’da Saniye Fıçı, Karabağlar’da Emine Helil İnay Kınay, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Karşıyaka’da Behice Yıldız Ünsal, Kınık’ta Sema Bodur, Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu, Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu seçimi kazandı. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde de CHP’li Gülşah Durbay seçimin kazananı oldu. Adana’da bir, Bursa’da sıfır Türkiye’nin beş büyükşehrinden biri olan Adana’da sadece Seyhan’da kadın belediye başkanı seçildi. Seyhan’da CHP’nin adayı olan Oya Tekin yüzde 41,61 oyla kazandı. 20 yılın ardından AK Parti’nin seçimi kaybettiği ve büyükşehir belediyesinin CHP’ye geçtiği Türkiye’nin beşinci büyük şehri Bursa’da hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilmedi.
KOCAELİ HABERİ

Yerel seçimlerde 81 ilin sadece 11’inde kadın belediye başkanı seçildi.Türkiye’de milyonlarca seçmen beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için dün sandık başına gitti. Ülke genelinde heyecanla takip edilen seçimlerde, 11 ilde kadın adaylar kazandı. Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat fazla.

İstanbul‘da da üç ilçede kadın belediye başkanı kazandı, başkentte ise bir kadın belediye başkanı kazandı.Resmi olmayan sonuçlara göre Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanlığına yeniden AK Partili Fatma Şahin seçildi.

CHP’de altı kadın başkan

Tekirdağ’da Candan Yüceer, Edirne’de Filiz Gencan Akın, Afyonkarahisar’da Burcu Köksal, Eskişehir’de Ayşe Ünlüce, Bilecik’te Melek Mızrak Subaşı ve Aydın’da Özlem Çerçioğlu oyların çoğunluğunu alarak başkan seçildiler.

DEM Parti listesinden dört kadın başkan

DEM Partili Ayşe Serra Bucak Küçük Diyarbakır Büyükşehir Başkanı olurken Siirt’te Sofya Alağaş, Batman’da Gülüstan Sönük, Ağrı’da da Hazal Aras kentleri yöneten kadın başkanlar olacak.

DEM Parti listelerinden dört kadın aday resmi olarak belediye başkanlığını kazanmış olsa da eşbaşkanlık nedeniyle kazandığı 10 ilde bir kadın bir erkek başkan aynı anda belediye başkanlığı yapacak.

İstanbul’da üç ilçe CHP’li kadın başkanlara emanet

39 ilçesi bulunan megakentte sadece üç ilçeyi CHP’li kadın belediye başkanları yönetecek. Resmi olmayan sonuçlara göre Bakırköy’de Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu, Üsküdar’da Sinem Dedetaş, Maltepe’de Esin Köymen seçimi kazandı. 25 ilçesi bulunan Ankara’da ise yalnızca bir ilçede kadın aday kazandı. Akyurt’ta, AK Partili Hilal Ayık oyların çoğunluğunu alarak seçimin kazananı oldu.

İzmir’de sekiz kadın başkan

30 ilçesi bulunan İzmir’de 8 ilçede CHP’li kadın belediye başkanları kazandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Çeşme’de Lal Denizli, Foça’da Saniye Fıçı, Karabağlar’da Emine Helil İnay Kınay, Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan, Karşıyaka’da Behice Yıldız Ünsal, Kınık’ta Sema Bodur, Konak’ta Nilüfer Çınarlı Mutlu, Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu seçimi kazandı. Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde de CHP’li Gülşah Durbay seçimin kazananı oldu.

Adana’da bir, Bursa’da sıfır

Türkiye’nin beş büyükşehrinden biri olan Adana’da sadece Seyhan’da kadın belediye başkanı seçildi. Seyhan’da CHP’nin adayı olan Oya Tekin yüzde 41,61 oyla kazandı.

20 yılın ardından AK Parti’nin seçimi kaybettiği ve büyükşehir belediyesinin CHP’ye geçtiği Türkiye’nin beşinci büyük şehri Bursa’da hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilmedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.