SİYASETTE SERTLEŞME VE RESTLEŞME DÖNEMİ
SİYASETTE SERTLEŞME VE RESTLEŞME DÖNEMİ
KOCAELİ HABERİ - Cengiz Yucak
29 Mayıs 2025 tarihinde sosyal medya sayfamdan paylaştığım kısa yorumda Kemal Kılıçdaroğlu için “Silivri'de yatan İmamoğlu ve arkadaşlarının durumu ortada ve meydanlar inlerken, genel başkan olduğu 13 yılda 11 kez seçim kaybetirmiş Kılıçdaroğlu ve şürekâsını gündemde tutmaya çalışmak ne kadar etik, ahlaki ve vicdanidir? Onları bilmem ama benim midem kaldırmıyor..” yorumu yapmıştım..
Bu paylaşımım bölge siyaset kulislerinde çokça konuşulurken, bizzat bana ulaşan bazı takipçilerime “Kılıçdaroğlu’nun hareketlerini midemin kaldırmaması yeni bir hadise değil, Kılıçdaroğlu’nun CHP’ye genel başkan seçildikten sonra tüm genel seçimlerde Türkiye geneli ve Kocaeli özelinde milletvekili adaylarını belirlerken, ortaya koyduğu sosyal demokrasi kültürüne ters düşen tercih kriterleri karşısında da ‘Seni Artık Sevmiyorum’ şeklinde bir yazı yazmıştım” dedim..
Neyse..
14 Mayıs 2023 genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ağır bir yenilgi alan Kılıçdaroğlu, CHP listelerinden seçtirdiği aralarında Ak Partili eski siyasetçilerinde olduğu 40 milletvekilini de muhafazakar sağa hediye ettikten sonra pişkin bir şekilde dönüp tekra CHP’nin başına geçti..
CHP’liler de bu pişkinliği kabullenmeyerek 5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen CHP’nin "İkinci Yüzyılda Birlik ve Demokrasi” sloganıyla düzenlenen 38. Olağan Kurultayı’nda, “değişimciler”in adayı Özgür Özel’i 812 oyla, partinin yeni genel başkanı seçti..
Ve Özgür Özel’in genel başkanlığında gidilen 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde de yüzde 37,77 oy oranı ile 17.391.548 oy alarak 14 Büyükşehir, 21 il, 337 ilçe ve 61 beldede belediye başkanlığı seçimi kazanarak Türkiye’nin birinci partisi oldu..
İşte ne olduysa bu seçimden sonra oldu ve İstanbul, Ankara, Bursa ve Balıkesir ile birlikte 14 Büyükşehiri CHP’ye kaptırmanın yanı sıra ikinci parti durumuna düşmeyi kabullenemeyen Ak Parti bir türlü ne yapacağını bilemedi..
Önce yumuşamayı deneyerek, CHP Genel Merkezine giderek Özgür Özel’e bir nezaket ziyareti gerçekleştirerek “Normalleşme Süreci”ni başlatan Ak Parti genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, bunun kamuoyunda partisi lehine bir etki oluşturmadığını görünceeski ayarlarına geri döndü ve muhalefeti kutuplaştırarak yeni bir süreç başlattı..
Başlatılan yeni süreçte bugün gelinen noktada vaziyet şöyle;
-Ak Parti karşısında 2019’da 2 ve 2024’de 1 olmak üzere 3 seçim kazanmış olan İBB başkanı Ekrem İmamoğlu çok sayıda ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve belediye bürokratları ile hapiste..
-CHP’li Belediyelere yönelik yolsuzluk operasyonlarında bu sabah 6.ıncı dalga operasyonu yapıldı ve aralarında 5 CHP'li belediye başkanı ve CHP eski milletvekili Aykut Erdoğdu’nun da bulunduğu 18 kişi daha gözaltına alındı..
-5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen Özgür Özel’in genel başkan seçildiği CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali için açılan dava 30 Haziran 2025 tarihinde karara bağlanacak ve yaygın kanıya göre CHP’nin başına partiye 13 yılda 11 seçim kaybettirmiş olan Kılıçdaroğlu’nun “Kayyum Genel Başkan” olarak atanması bekleniyor..
Peki ondan sonrası ne olur?
Oklara yaydan çıkmış bir kere ve görünen o ki;
İktidar giderek daha da sertleşecek..
Muhalefet kesinlikle restleşecek..
Restleşmekten kasıt tabi ki rakibin elindeki tüm kazanımlardır ve milyonları miting meydanlarına indirme başarısını göstererek liderliğini kanıtlamış olan Özgür özel, “İmamoğlu ve diğer tutuklu CHP’li belediye başkan ve bürokratlarının mağduriyeti rüzgarı”nı da arkasına alarak, bu restleşmenin kazananı olabilecek mi bunu da zaman gösterecek..
Gelelim tüm bu olanların kamuoyundaki okunması vey karşılığına..
Bu durum içinde bugün "Son Anket: CHP ile Ak Parti arasında fark büyüyor" manşeti ile yayınladığımız habere tekrar bir göz atalım;
Yöneylem Araştırma'nın 200 noktada 2 bin 4 kişiyle yaptığı Türkiye Siyaset Araştırması'nda, Silivri Cezaevi'nde tutulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik kamuoyuna yansıyan iddialar değerlendirildi.
Katılımcılara yöneltilen “Ekrem İmamoğlu’na yönelik basına yansıyan iddiaları ikna edici buluyor musunuz?” sorusuna yanıt verenlerin yüzde 55,8’i “hayır” dedi. Yüzde 27,5’i “evet” derken, yüzde 16,7’lik kesim ise “bilmiyorum/cevap yok” yanıtını verdi.
DAVALARIN SİYASİ OLDUĞU GÖRÜŞÜ AĞIRLIKTA
Ankette, “Ekrem İmamoğlu hakkındaki davaları hukuki mi, siyasi olarak mı değerlendiriyorsunuz?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların yüzde 56,8’i süreci “siyasi” olarak tanımladı. “Hukuki” diyenlerin oranı yüzde 27,8’de kaldı. Bu sonuç, kamuoyunun önemli bir kısmının İmamoğlu'na yönelik sürecin adalet temelinde değil, siyasi hesaplarla yürütüldüğünü düşündüğünü ortaya koydu.
CHP ÖNDE, AK PARTİ DÜŞÜŞTE
Araştırmada katılımcılara, “Bu Pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu da soruldu. Kararsızlar dağıtılmadan elde edilen oranlara göre partilerin sıralaması şöyle:
CHP: yüzde 30,8
AKP: yüzde 26,1
DEM Parti: yüzde 7,6
MHP: yüzde 6,7
İYİ Parti: yüzde 3,3
Zafer Partisi: yüzde 3
YRP: yüzde 2,7
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.