Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılında Gebze'de Anma

Güncel 18.05.2023 - 21:14, Güncelleme: 18.05.2023 - 21:14
 

Kırım Tatar Sürgününün 79. Yılında Gebze'de Anma

KOCAELİ HABERİ
Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği bugün Osman Yılmaz Mahallesi İsmail Bey Gaspıralı Anıt Parkı’düzenlenen tören ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı ve sürgünde hayatını kaybedenleri andı. Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı Ahmet Atayşen, yönetim kurulu ve dernek üyelerininin yanı sıra vatandaşların katılım sağladığı törende, saygı duruşunda bulunulduktan sonra, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, sürgünde hayatını kaybedenler için dua okundu. Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin önemli isimlerinden Recep Orak, Gebzeli Kırım Türkleri adına  yaptığı açıklamasında, 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Sovyet-Rus rejimi tarafından sistemli olarak soykırıma uğratılan Kırım Tatar Türklerini ve diğer Karaçay, Ahıska, Çeçen ve İnguşlara uygulanan suçun bütün insanlığın ortak acısı ve utancı olduğunu söyledi. Recep Orak, Kırım Tatar Türkleri'nin 79 yıl evvel insanlık dışı muamelelerle Kırım'dan Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiğini aktaran İçten, sürgüne gönderilen binlerce Türk'ün yüzde 46'sının sürgün yolculuğunda ve gönderildikleri bölgelerde soğuk, hastalık ve açlıktan dolayı hayatlarını kaybederek şehit olduklarını anlattı. Recep Orak, soykırımın üzerinden 79 yıl geçmesine rağmen Kırım Tatar Türklerinin uğratıldığı maddi, manevi ve milli hakların hiçbirisinin bugüne kadar tazmin edilmediğini aktardı ve başka soykırımların olmasını engellemek, tüm dünyanın gözü önünde insanlığa karşı işlenen suçların önüne geçmek için Kırım Tatar Türklerine karşı işlenen soykırımın hatırlanmasının herkesin ortak tepki göstermesini istedi..
KOCAELİ HABERİ

Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği bugün Osman Yılmaz Mahallesi İsmail Bey Gaspıralı Anıt Parkı’düzenlenen tören ile 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı'nı ve sürgünde hayatını kaybedenleri andı.

Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği başkanı Ahmet Atayşen, yönetim kurulu ve dernek üyelerininin yanı sıra vatandaşların katılım sağladığı törende, saygı duruşunda bulunulduktan sonra, İstiklal Marşı ve Kırım Milli Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, sürgünde hayatını kaybedenler için dua okundu.

Gebze Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin önemli isimlerinden Recep Orak, Gebzeli Kırım Türkleri adına  yaptığı açıklamasında, 2. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Sovyet-Rus rejimi tarafından sistemli olarak soykırıma uğratılan Kırım Tatar Türklerini ve diğer Karaçay, Ahıska, Çeçen ve İnguşlara uygulanan suçun bütün insanlığın ortak acısı ve utancı olduğunu söyledi.

Recep Orak, Kırım Tatar Türkleri'nin 79 yıl evvel insanlık dışı muamelelerle Kırım'dan Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgüne gönderildiğini aktaran İçten, sürgüne gönderilen binlerce Türk'ün yüzde 46'sının sürgün yolculuğunda ve gönderildikleri bölgelerde soğuk, hastalık ve açlıktan dolayı hayatlarını kaybederek şehit olduklarını anlattı.

Recep Orak, soykırımın üzerinden 79 yıl geçmesine rağmen Kırım Tatar Türklerinin uğratıldığı maddi, manevi ve milli hakların hiçbirisinin bugüne kadar tazmin edilmediğini aktardı ve başka soykırımların olmasını engellemek, tüm dünyanın gözü önünde insanlığa karşı işlenen suçların önüne geçmek için Kırım Tatar Türklerine karşı işlenen soykırımın hatırlanmasının herkesin ortak tepki göstermesini istedi..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.