DEVLETE SESLENİYORUM: GEBZE'DEKİ BU TARİHE SAHİP ÇIKIN

05.10.2020 - 02:26, Güncelleme: 31.07.2021 - 11:26
 

DEVLETE SESLENİYORUM: GEBZE'DEKİ BU TARİHE SAHİP ÇIKIN

KOCAELİ HABERİ-CENGİZ YUCAK Gebze’nin merkezinde tarih yatıyor ve ne Gebzeliler bunun farkında ne de tarihsel hazinelerimizden sorumlu Devlet kurumlarımız kıymetini biliyor.. Gebze merkezdeki Eskiçarşının hemen başında Çoban Mustafa Paşa Kulliyesi, çarşının ortasında Tarihi Çarşı hamamı ve hemen yanındaki Tarihi Bizans Sarnıcından sonra Tarihi çarşı çeşmesinin karşısındaki dükkanların arkasında gizlendirilmeye çalışılmış Tarihi Kervansay yıllardır akıbetini bekliyor.. Çoban Mustafa Paşa Kulliyesinden sonra Gebze'de merkezdeki en büyük tarihi yapı olan Kervansaray, önüne yapılmış dükkanlar teker teker yıkıldıkça gün ışığına çıkmaya başladı.. Uzun yıllardan beri eski çarşıdaki dükkanların arka kısımında kalan Tarihi Kervansaray’ın bir kısmı dükkan sahiplerince depo niyetine kullanılıyordu ve de dükkanların arkasında kaldığı için de vatandaşların bu yapıyı görmeleri ve fikir sahibi olmaları hemen hemen imkansızdı.. Eskiçarşıdaki Altın Kasap dükkânının yerine yeni yapı yapılmak amacıyla yıkılmasından sonra Gebze Belediyesinin yeni yapıyapılmasına izin vermemesi üzerine o yıkıntıların arkasından Kervansaray'da görünür oldu.. Ve biz de 40 yıllık bir Gebzeli olarak bu fırsatı kaçırmayarak, 40 yıldan beri gün ışığyla görmeyi arzu ettiğimiz Tarihi Kervansaraya yıkıntının arasından geçerek ulaştık ve de muhteşem bir tarihi eser ile karşılaştık.. Şimdi buradan Kültür Bakanlığına, Kocaeli Valiliğine, Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediye Başkanlığına kurumsal olarak sesleniyorum; Bir an önce gereği yapılıp koruma altına alınmazsa yakında binlerce yıllık bu tarihi değerimiz hem definecilerin hem de tinercilerin işgaline uğrar.. Ne olur bu tarihi hazinemize sahip çıkalım ve tüm güzelliğiyle milletimizin gösterimine sunalım.. KERVANSARAY İÇİN NELER YAPILMIŞTI? Dönemin DYP Kocaeli milletvekili Merhum milletvekili Alaettin Kurt tarafından 1993 yılında mecliste soru önergesi ile Tarihi Gebze Kervansaray'ı gündeme alınmıştı.. 2011 yılında  Kocaeli Valiliğinin girişimleri ileGebze’de Kervansaray için onarım kararı çıkmıştı. Kocaeli İl Daimi Encümeni Metin Yahşi’nin başkanlığında toplanmış ve gündemindeki tek madde olan Gebze Hacı Hall Mahallesi Hükümet Caddesi’nde (Eskiçarşı) bulunan Kervansaray’ın restore edilmesini karar altına almıştı., Karara göre Gebze'deki Kervansaray’ın restore edilerek, tarihi dokusunun ortaya çıkartılacaktı Bunun için, mülkiyeti Vakıar Genel Müdürlüğü’ne ait kervansarayın çevresinde yer alan ve özel şahıslara ait 26 parselin kamulaştırılması da kararlaştırılmıştı.. 2014 yılında ise ikinci kez AK Parti Gebze Belediye Başkan Adayı olan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, seçim beyanamesinde Eski Çarşı’da bulunan tarihi Kervansaray’ın restore edilerek Dijital Kent Kütüphanesi’nin kurulacağını beyan etmişti.. Hepsi bu kadar..

KOCAELİ HABERİ-CENGİZ YUCAK Gebze’nin merkezinde tarih yatıyor ve ne Gebzeliler bunun farkında ne de tarihsel hazinelerimizden sorumlu Devlet kurumlarımız kıymetini biliyor..

Gebze merkezdeki Eskiçarşının hemen başında Çoban Mustafa Paşa Kulliyesi, çarşının ortasında Tarihi Çarşı hamamı ve hemen yanındaki Tarihi Bizans Sarnıcından sonra Tarihi çarşı çeşmesinin karşısındaki dükkanların arkasında gizlendirilmeye çalışılmış Tarihi Kervansay yıllardır akıbetini bekliyor..

Çoban Mustafa Paşa Kulliyesinden sonra Gebze'de merkezdeki en büyük tarihi yapı olan Kervansaray, önüne yapılmış dükkanlar teker teker yıkıldıkça gün ışığına çıkmaya başladı..

Uzun yıllardan beri eski çarşıdaki dükkanların arka kısımında kalan Tarihi Kervansaray’ın bir kısmı dükkan sahiplerince depo niyetine kullanılıyordu ve de dükkanların arkasında kaldığı için de vatandaşların bu yapıyı görmeleri ve fikir sahibi olmaları hemen hemen imkansızdı..

Eskiçarşıdaki Altın Kasap dükkânının yerine yeni yapı yapılmak amacıyla yıkılmasından sonra Gebze Belediyesinin yeni yapıyapılmasına izin vermemesi üzerine o yıkıntıların arkasından Kervansaray'da görünür oldu..

Ve biz de 40 yıllık bir Gebzeli olarak bu fırsatı kaçırmayarak, 40 yıldan beri gün ışığyla görmeyi arzu ettiğimiz Tarihi Kervansaraya yıkıntının arasından geçerek ulaştık ve de muhteşem bir tarihi eser ile karşılaştık..

Şimdi buradan Kültür Bakanlığına, Kocaeli Valiliğine, Kocaeli Büyükşehir ve Gebze Belediye Başkanlığına kurumsal olarak sesleniyorum;

Bir an önce gereği yapılıp koruma altına alınmazsa yakında binlerce yıllık bu tarihi değerimiz hem definecilerin hem de tinercilerin işgaline uğrar..
Ne olur bu tarihi hazinemize sahip çıkalım ve tüm güzelliğiyle milletimizin gösterimine sunalım..

KERVANSARAY İÇİN NELER YAPILMIŞTI?
Dönemin DYP Kocaeli milletvekili Merhum milletvekili Alaettin Kurt tarafından 1993 yılında mecliste soru önergesi ile Tarihi Gebze Kervansaray'ı gündeme alınmıştı..

2011 yılında  Kocaeli Valiliğinin girişimleri ileGebze’de Kervansaray için onarım kararı çıkmıştı. Kocaeli İl Daimi Encümeni Metin Yahşi’nin başkanlığında toplanmış ve gündemindeki tek madde olan Gebze Hacı Hall Mahallesi Hükümet Caddesi’nde (Eskiçarşı) bulunan Kervansaray’ın restore edilmesini karar altına almıştı.,
Karara göre Gebze'deki Kervansaray’ın restore edilerek, tarihi dokusunun ortaya çıkartılacaktı Bunun için, mülkiyeti Vakıar Genel Müdürlüğü’ne ait kervansarayın çevresinde yer alan ve özel şahıslara ait 26 parselin kamulaştırılması da kararlaştırılmıştı..

2014 yılında ise ikinci kez AK Parti Gebze Belediye Başkan Adayı olan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, seçim beyanamesinde Eski Çarşı’da bulunan tarihi Kervansaray’ın restore edilerek Dijital Kent Kütüphanesi’nin kurulacağını beyan etmişti..

Hepsi bu kadar..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.