EMEKLİLERİN MAAŞLARINDAN KESİNTİ Mİ YAPILACAK?

Güncel 06.12.2023 - 08:08, Güncelleme: 06.12.2023 - 08:18
 

EMEKLİLERİN MAAŞLARINDAN KESİNTİ Mİ YAPILACAK?

KOCAELİ HABERİ
Çalışan emekliler merakla bu soruya cevap arıyordu! "Çalışan emeklilerden kesinti olur mu?" sorusuna ünlü sosyal güvenlik uzmanından yanıt! Kesinti yapılacak emekliler belli oldu! O emeklilerin maaşında kesinti olacak... Türkiye genelinde çalışan emekliler arasında gündemde olan önemli bir konuya ünlü sosyal güvenlik uzmanı Sertaç Köksal açıklık getirdi. KARAR'a konuşan Köksal, 21/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 30. maddesini baz alarak merak edilen sorulara yanıt buldu. EMEKLİ ÇALIŞANLARDAN HANGİ DURUMDA KESİNTİ YAPILIR? Sertaç Köksal, konuya dair yaptığı açıklamada, "Eğer kişi SSK'dan emekli olmuş ve başka bir işyerinde ya da aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, emekli maaşında herhangi bir kesinti olmayacaktır. Ancak, emekli çalışanlar sosyal güvenlik destek primi adında bir prim ödemek durumundadırlar. Bu prim, çalıştıkları işyerinden aldıkları ücret üzerinden hesaplanan bir tutardır ve maaştan değil, kendi brüt maaşlarından yüzde 7,5 oranında kesilmek suretiyle ödenir. Eğer anlaşma brütse, emekli çalışan bu tutarı öder; ancak net anlaşıldıysa herhangi bir ödeme yapmaz" dedi. Bu durumun SSK veya Bağ-Kur emeklisi olma durumuna bağlı olmadığını vurgulayan Köksal, şirket ortağı veya esnaf olanların, vergi kaydı açtıranların ise sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluluğu olmadığını belirtti. EĞER KENDİNE AİT BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYOR YA DA ŞİRKET ORTAĞI İSE... Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç, "Eğer kendine ait bir işyerinde çalışmaya devam ederse, şirket ortağı olursa ya da esnaflık yaparsa yani vergi kaydı açtırırsa o zaman bu sosyal güvenlik destek primi de olmaz. Çünkü Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi belli bir süredir hayatımızda yok. Ancak bahsedilen kanun maddesindeki pozisyonlarda çalışan olursa kesiliyor sadece." ifadelerini kullandı. BAĞ-KUR SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KESİNTİSİ VAR MI? Sertaç Köksal, reform öncesi sosyal güvenlik girişi bulunan ve emeklilik sonrasında 4/b sigortalısı olarak çalışmak isteyenlere de müjde verdi. "Bu kişilerin emekli aylıkları kesilmeksizin çalışmalarına izin veriliyor. Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kesintisi, 6663 sayılı torba yasa ile 29.02.2016 tarihinde kesinti uygulamasına son verilmiştir" diyen Köksal, emeklilerin bu konuda rahat olabileceklerini dile getirdi. karar.com
KOCAELİ HABERİ

Çalışan emekliler merakla bu soruya cevap arıyordu! "Çalışan emeklilerden kesinti olur mu?" sorusuna ünlü sosyal güvenlik uzmanından yanıt! Kesinti yapılacak emekliler belli oldu! O emeklilerin maaşında kesinti olacak...

Türkiye genelinde çalışan emekliler arasında gündemde olan önemli bir konuya ünlü sosyal güvenlik uzmanı Sertaç Köksal açıklık getirdi. KARAR'a konuşan Köksal, 21/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 30. maddesini baz alarak merak edilen sorulara yanıt buldu.

EMEKLİ ÇALIŞANLARDAN HANGİ DURUMDA KESİNTİ YAPILIR?
Sertaç Köksal, konuya dair yaptığı açıklamada, "Eğer kişi SSK'dan emekli olmuş ve başka bir işyerinde ya da aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, emekli maaşında herhangi bir kesinti olmayacaktır. Ancak, emekli çalışanlar sosyal güvenlik destek primi adında bir prim ödemek durumundadırlar. Bu prim, çalıştıkları işyerinden aldıkları ücret üzerinden hesaplanan bir tutardır ve maaştan değil, kendi brüt maaşlarından yüzde 7,5 oranında kesilmek suretiyle ödenir. Eğer anlaşma brütse, emekli çalışan bu tutarı öder; ancak net anlaşıldıysa herhangi bir ödeme yapmaz" dedi.

Bu durumun SSK veya Bağ-Kur emeklisi olma durumuna bağlı olmadığını vurgulayan Köksal, şirket ortağı veya esnaf olanların, vergi kaydı açtıranların ise sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluluğu olmadığını belirtti.

EĞER KENDİNE AİT BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYOR YA DA ŞİRKET ORTAĞI İSE...
Sosyal Güvenlik Uzmanı Sertaç, "Eğer kendine ait bir işyerinde çalışmaya devam ederse, şirket ortağı olursa ya da esnaflık yaparsa yani vergi kaydı açtırırsa o zaman bu sosyal güvenlik destek primi de olmaz. Çünkü Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi belli bir süredir hayatımızda yok. Ancak bahsedilen kanun maddesindeki pozisyonlarda çalışan olursa kesiliyor sadece." ifadelerini kullandı.

BAĞ-KUR SOSYAL GÜVENLİK DESTEK PRİMİ KESİNTİSİ VAR MI?
Sertaç Köksal, reform öncesi sosyal güvenlik girişi bulunan ve emeklilik sonrasında 4/b sigortalısı olarak çalışmak isteyenlere de müjde verdi. "Bu kişilerin emekli aylıkları kesilmeksizin çalışmalarına izin veriliyor. Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kesintisi, 6663 sayılı torba yasa ile 29.02.2016 tarihinde kesinti uygulamasına son verilmiştir" diyen Köksal, emeklilerin bu konuda rahat olabileceklerini dile getirdi.
karar.com

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.