BAŞKAN ZEYTİNOĞLU'NDAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER

Ekonomi 02.06.2023 - 16:33, Güncelleme: 02.06.2023 - 16:33
 

BAŞKAN ZEYTİNOĞLU'NDAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER

KOCAELİ HABERİ
KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayında 21 milyar 651 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve bu rakamın mayıs ayları içerisindeki en yüksek değer olduğunu söyledi, “İhracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında ihracatımız 21 milyar 651 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 14.4 arttı. Bu ihracat rakamının mayıs ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz ve ihracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER Zeytinoğlu, mayıs ayında bir milyar dolar ve üzerinde ihracat gerçekleşen altı ülke olduğunu söyleyerek, “Almanya ile ihracatımız yüzde 21.5 artış ile 1.8 milyar dolar, ABD ile yüzde 2.8 artışla 1.3 milyar dolar, İngiltere ile yüzde 15.8 artışla 1.1 milyar dolar, Irak ile yüzde 3.8 artışla 1 milyar dolar, İspanya ile yüzde 20.6 artışla 1 milyar dolar ve İtalya ile yüzde 5 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı. İTHALAT RAKAMLARI Mayıs ayında ithalatın 34 milyar 312 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İthalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış gösterdi. Alt kalemlerine baktığımızda; hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 5.6, yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 50.8 ve tüketim malları ithalatında yüzde 75.1 oranında artış var. Burada üretim ve yatırıma yönelik artışları olumlu bulurken, dış ticaret açığının azaltılması noktasında tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, rekabetçi kurun önemini ifade ederek, ihracatı desteklemesinin yanında, ithalatın azalması noktasında da önemli bir destek unsuru olacağını söyledi.
KOCAELİ HABERİ

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayında 21 milyar 651 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ve bu rakamın mayıs ayları içerisindeki en yüksek değer olduğunu söyledi, “İhracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında ihracatımız 21 milyar 651 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı ayına göre ihracatımız yüzde 14.4 arttı. Bu ihracat rakamının mayıs ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz ve ihracat performansımızın artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER

Zeytinoğlu, mayıs ayında bir milyar dolar ve üzerinde ihracat gerçekleşen altı ülke olduğunu söyleyerek, “Almanya ile ihracatımız yüzde 21.5 artış ile 1.8 milyar dolar, ABD ile yüzde 2.8 artışla 1.3 milyar dolar, İngiltere ile yüzde 15.8 artışla 1.1 milyar dolar, Irak ile yüzde 3.8 artışla 1 milyar dolar, İspanya ile yüzde 20.6 artışla 1 milyar dolar ve İtalya ile yüzde 5 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

İTHALAT RAKAMLARI

Mayıs ayında ithalatın 34 milyar 312 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen Zeytinoğlu, “İthalat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 artış gösterdi. Alt kalemlerine baktığımızda; hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 5.6, yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 50.8 ve tüketim malları ithalatında yüzde 75.1 oranında artış var. Burada üretim ve yatırıma yönelik artışları olumlu bulurken, dış ticaret açığının azaltılması noktasında tüketim malları ithalatında daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Zeytinoğlu, rekabetçi kurun önemini ifade ederek, ihracatı desteklemesinin yanında, ithalatın azalması noktasında da önemli bir destek unsuru olacağını söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.