AK PARTİLİ ESKİ BAKANDAN FLAŞ BÜYÜKELÇİ KRİZİ VE TEZKERE AÇIKLAMASI

Siyaset 27.10.2021 - 02:30, Güncelleme: 27.10.2021 - 02:30
 

AK PARTİLİ ESKİ BAKANDAN FLAŞ BÜYÜKELÇİ KRİZİ VE TEZKERE AÇIKLAMASI

kocaelihaberi
AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yakış’tan Büyükelçi krizi yorumu: “Eskiden her kelimeyi kimyager terazisiyle tartardık” AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na son büyükelçi krizini değerlendirdi. Yakış, “Partinin kurulduğu zamanki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında büyük fark var. Eskiden her kelimeyi kimyager terazisiyle tartarak karar verirdik” dedi.   İşte Yakış’ın açıklamalarından satırbaşları: BÜYÜKELÇİ KRİZİ “10 ülkenin büyükelçisinin istenmeyen şahıs ilan etme uygulaması iki ülke arasında savaş ilan etmenin bir öncesindeki adım olarak nitelendirilir. Neredeyse 10 ülkeye savaş ilan etmiş konuma düşüyorduk. Partinin kurulduğu zamanlardaki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında önemli farklar var. İlk yıllarda herhangi bir konuda karar aldığınız zaman askerler, bürokrasi, kanaat önderleri ne derler acaba diye her kelimeyi kimyager terazisiyle tartarak karar verirdik ama AK Parti’nin zaman içerisinde güçlenmesi üzerine bu uygulama terk edildi. Büyükelçiler krizi meselesinde de görebildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı prompterdan okumuyordu ve o sırada duyguları ağır bastı ve o sözler ağzından çıkmış oldu. O anki heyecanıyla yani danışmanları tarafından yazılarak kendisine verildiğini düşünmüyorum.” TEZKERE KONUSU “Böyle zamanlarda tezkereler usulen 1 yıl için alınır çünkü 1 yıl sonra ne olacağını kestirmek kolay değildir ama hükümet, kendisine özgü nedenlerle muhtemelen bu kez farklı bir uygulamaya gidiyor. Teskereye gerek var. Türkiye bir an önce Irak, Suriye ve Libya’dan askerlerini geri çekme konusunda bir politikası var ama şu sıralarda benim gördüğüm Kuzey Irak ve Suriye’de şehit haberleri gelmeye devam ediyor bu haberler iktidarı kamuoyunda ‘bu kadar şehit veriyoruz karşılığında ne alıyoruz’ gibi soru sormaya itebilir. İktidar onu önlemek istiyor olabilir. Kamuoyunun bu kadar şehit vermeyelim onun için tezkere uzatılmasın diyecek noktaya gelmesi halinde sıkıntıya düşeceğini iktidar hesap ediyor olabilir. Özür dilemekten ziyade bir çıkış yolu bulundu denilmesini tercih ederim.”
kocaelihaberi

AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yakış’tan Büyükelçi krizi yorumu: “Eskiden her kelimeyi kimyager terazisiyle tartardık”

AK Parti’nin ilk Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na son büyükelçi krizini değerlendirdi. Yakış, “Partinin kurulduğu zamanki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında büyük fark var. Eskiden her kelimeyi kimyager terazisiyle tartarak karar verirdik” dedi.  

İşte Yakış’ın açıklamalarından satırbaşları:

BÜYÜKELÇİ KRİZİ

“10 ülkenin büyükelçisinin istenmeyen şahıs ilan etme uygulaması iki ülke arasında savaş ilan etmenin bir öncesindeki adım olarak nitelendirilir. Neredeyse 10 ülkeye savaş ilan etmiş konuma düşüyorduk. Partinin kurulduğu zamanlardaki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında önemli farklar var. İlk yıllarda herhangi bir konuda karar aldığınız zaman askerler, bürokrasi, kanaat önderleri ne derler acaba diye her kelimeyi kimyager terazisiyle tartarak karar verirdik ama AK Parti’nin zaman içerisinde güçlenmesi üzerine bu uygulama terk edildi. Büyükelçiler krizi meselesinde de görebildiğim kadarıyla Cumhurbaşkanı prompterdan okumuyordu ve o sırada duyguları ağır bastı ve o sözler ağzından çıkmış oldu. O anki heyecanıyla yani danışmanları tarafından yazılarak kendisine verildiğini düşünmüyorum.”

TEZKERE KONUSU

“Böyle zamanlarda tezkereler usulen 1 yıl için alınır çünkü 1 yıl sonra ne olacağını kestirmek kolay değildir ama hükümet, kendisine özgü nedenlerle muhtemelen bu kez farklı bir uygulamaya gidiyor. Teskereye gerek var. Türkiye bir an önce Irak, Suriye ve Libya’dan askerlerini geri çekme konusunda bir politikası var ama şu sıralarda benim gördüğüm Kuzey Irak ve Suriye’de şehit haberleri gelmeye devam ediyor bu haberler iktidarı kamuoyunda ‘bu kadar şehit veriyoruz karşılığında ne alıyoruz’ gibi soru sormaya itebilir. İktidar onu önlemek istiyor olabilir. Kamuoyunun bu kadar şehit vermeyelim onun için tezkere uzatılmasın diyecek noktaya gelmesi halinde sıkıntıya düşeceğini iktidar hesap ediyor olabilir. Özür dilemekten ziyade bir çıkış yolu bulundu denilmesini tercih ederim.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.