Reuters anketine göre dolar ne kadar olacak?

Ekonomi 13.10.2020 - 09:06, Güncelleme: 31.07.2021 - 11:26
 

Reuters anketine göre dolar ne kadar olacak?

Türkiye’de son yıllarda başlayan Türk Lirası’nın düşüşü sürüyor. Döviz kurunun yükselişi tüm müdahale rağmen durdurulamıyor. Dolar son haftalarda rekor üstüne rekor kırmıştı. Reuters’in her çeyrek düzenlediği Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX anketine göre, GOÜ para birimlerinde önümüzdeki altı ayda çok çalkantılı bir seyir bekleniyor. “More trouble ahead for erratic emerging market currencies – Reuters poll” başlıklı habere göre, önümüzdeki altı ayda GOÜ DX dolara karşı ortalama yüzde 2 kadar prim yapabilir. Ankette, TL için "Beklentiler artık devalüasyonun sonuna yaklaşıldığını işaret ediyor” ifadeleri yer aldı. Ankete katılan stratejistlere göre, GOÜ FX için başlıca pürüzler ABD başkanlık seçimi ve sonrasında ortaya çıkacak belirsizlik ve ekonomilerin hız kaybetmesi. Son anketlere göre Biden 7-11 puan önde, ama bir çok uzman Trump’a oy verebilecek ”utangaç seçmenin” sonucu değiştirebileceği şüphesini taşıyor. TL’yle aynı ligde oynayan Güney Afrika Cumhuriyeti randı da 12 ayda yüzde 0.5 değer kazanacak, yani ekonomiye ağır zarar veren devalüasyon geri çevrilmeyecek. Rus rublesinin ise bir yılda yüzde 9 değer kazanması bekleniyor. Fakat, ABD’den ek yaptırım riski kaygı yaratıyor. Dolar/TL’de ise 12 ay sonrası için konsensus 8.00. Yani TL 12 ayda sadece yüzde 3 değer kaybedecek. Önümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 10-12 bandında seyredeceği öngörülerine göre, TL reel olarak değer kazanacak. Reuters FX anketinin fon yöneticilerinin kararını ne ölçüde etkilediğini kestirmek zor. Fakat, bu tahmin repo ve swap getirilerini çok cazip kılıyor. TCMB Cuma günü swap faizini yüzde 11.75’e yükseltmişti. Dolar/TL 12 ayda sadece yüzde 3 değer kazanacaksa, bugün uzun vadeli dolar-TL swap sözleşmesi alan bir fon yöneticisi yüzde 8’den fazla getiri elde eder.

Türkiye’de son yıllarda başlayan Türk Lirası’nın düşüşü sürüyor. Döviz kurunun yükselişi tüm müdahale rağmen durdurulamıyor.

Dolar son haftalarda rekor üstüne rekor kırmıştı.
Reuters’in her çeyrek düzenlediği Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) FX anketine göre, GOÜ para birimlerinde önümüzdeki altı ayda çok çalkantılı bir seyir bekleniyor.

“More trouble ahead for erratic emerging market currencies – Reuters poll” başlıklı habere göre, önümüzdeki altı ayda GOÜ DX dolara karşı ortalama yüzde 2 kadar prim yapabilir. Ankette, TL için "Beklentiler artık devalüasyonun sonuna yaklaşıldığını işaret ediyor” ifadeleri yer aldı.

Ankete katılan stratejistlere göre, GOÜ FX için başlıca pürüzler ABD başkanlık seçimi ve sonrasında ortaya çıkacak belirsizlik ve ekonomilerin hız kaybetmesi. Son anketlere göre Biden 7-11 puan önde, ama bir çok uzman Trump’a oy verebilecek ”utangaç seçmenin” sonucu değiştirebileceği şüphesini taşıyor.

TL’yle aynı ligde oynayan Güney Afrika Cumhuriyeti randı da 12 ayda yüzde 0.5 değer kazanacak, yani ekonomiye ağır zarar veren devalüasyon geri çevrilmeyecek. Rus rublesinin ise bir yılda yüzde 9 değer kazanması bekleniyor. Fakat, ABD’den ek yaptırım riski kaygı yaratıyor.

Dolar/TL’de ise 12 ay sonrası için konsensus 8.00. Yani TL 12 ayda sadece yüzde 3 değer kaybedecek.
Önümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 10-12 bandında seyredeceği öngörülerine göre, TL reel olarak değer kazanacak. Reuters FX anketinin fon yöneticilerinin kararını ne ölçüde etkilediğini kestirmek zor. Fakat, bu tahmin repo ve swap getirilerini çok cazip kılıyor. TCMB Cuma günü swap faizini yüzde 11.75’e yükseltmişti.

Dolar/TL 12 ayda sadece yüzde 3 değer kazanacaksa, bugün uzun vadeli dolar-TL swap sözleşmesi alan bir fon yöneticisi yüzde 8’den fazla getiri elde eder.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.