NAMIN YÜRÜSÜN BAŞKAN

03.08.2020 - 08:06, Güncelleme: 31.07.2021 - 11:26
 

NAMIN YÜRÜSÜN BAŞKAN

KH/CENGİZYUCAK Herkesin bir adı var ama herkesin bir namı yok. Ad başkadır nam başka.  Ad kişiyi tanıtır. Nam ise nasıl bir kişi olduğunu anlatır.. Onun içindir ki eskiler dua ederken "adınla çok yaşa" ve "namın yürüsün" diye iki ayrı telden dua ederlermiş.. "Adınla çok yaşa" dileği "ömrün uzun olsun" isteğidir.. "Namın yürüsün" ise bambaşka bir dilektir; Hep iyi işler yapasın demektir.. Güzel işlerde imzan olsun olsun demektir.. Gönüllerde taht kurasın demektir.. Demektir de demektir.. Kişinin adını ailesi koyar, namını ise çevresi belirler.. Doğduğunda birisi sadece senin kulağına fısıldayıverir "senin adın şu" diye.. Nam ise senin yaptığın işlere göre dillerden dillere, kulaklardan kulaklara, ellerden ellere ve hatta diyarlardan diyarlara yayılıverir aleni aleni "iyi insan-hoş insan-mert insan-yürekli insan-çalışkan insan" diyerekten.. "Başkan" da bir nevi ön addır.. "Şuranın Başkan"ı veya "buranın başkanı" diye kişiyi tanımlar.. Başkanın başına eklenecek olan "iyi-hoş-yürekli-insaflı-dürüst-çalışkan" gibi tanımlamalar ise Başkanı nam sahibi yapacak vasıflardır.. Onun içindir ki eskilerin sevdiklerine yürek sözü olmuştur "namın yürsün" dileği.. Birisini çok mu seviyorsunuz; dua edin "namın yürüsün" diye.. Başkanınızın hep başınızda kalmasını mı istiyorsunuz; deyiverin "namın yürüsün Başkan" diye.. Ha gelelim madalyonun öbür yüzüne; Madalyonun öbür yüzünde namı taşıyabilmek var.. Ad kişiyi taşır nam ise nasıl bir kişi olduğunu.. Öyle ya namın senin taşıdı bir yerlere getirdi getirmesine de, bakalım sen o namı taşıyabilecek misin? Nam sahibi olmak çok ağır bir yüktür.. Namı taşıyabilmek de her kişinin harcı değildir.. İşin ucunda o yükün altında ezilmek de vardır.. Namın büyüdüğü ölçüde sen kendini bilip mütevaziliğini koruduğun sürece taşırsın.. Namını dillerden dillere gönüllerden gönülere taşıyan yüreklerin de değerini unutmadığın sürece taşırsın o yükü evelallah.. Lakin namın büyüsüne takılıp "vay beee, ben neymişim meğer"  büyüklüğüne kapılırsan eğer işte o zaman ne nam kalır ne de sen.. Nam kişiyi taşır.. Yeter ki kişi de namı taşımayı bilsin..

KH/CENGİZYUCAK Herkesin bir adı var ama herkesin bir namı yok. Ad başkadır nam başka.  Ad kişiyi tanıtır. Nam ise nasıl bir kişi olduğunu anlatır..

Onun içindir ki eskiler dua ederken "adınla çok yaşa" ve "namın yürüsün" diye iki ayrı telden dua ederlermiş..
"Adınla çok yaşa" dileği "ömrün uzun olsun" isteğidir..
"Namın yürüsün" ise bambaşka bir dilektir;
Hep iyi işler yapasın demektir..
Güzel işlerde imzan olsun olsun demektir..
Gönüllerde taht kurasın demektir..
Demektir de demektir..

Kişinin adını ailesi koyar, namını ise çevresi belirler..
Doğduğunda birisi sadece senin kulağına fısıldayıverir "senin adın şu" diye..
Nam ise senin yaptığın işlere göre dillerden dillere, kulaklardan kulaklara, ellerden ellere ve hatta diyarlardan diyarlara yayılıverir aleni aleni "iyi insan-hoş insan-mert insan-yürekli insan-çalışkan insan" diyerekten..

"Başkan" da bir nevi ön addır..
"Şuranın Başkan"ı veya "buranın başkanı" diye kişiyi tanımlar..
Başkanın başına eklenecek olan "iyi-hoş-yürekli-insaflı-dürüst-çalışkan" gibi tanımlamalar ise Başkanı nam sahibi yapacak vasıflardır..

Onun içindir ki eskilerin sevdiklerine yürek sözü olmuştur "namın yürsün" dileği..
Birisini çok mu seviyorsunuz;
dua edin "namın yürüsün" diye..
Başkanınızın hep başınızda kalmasını mı istiyorsunuz;
deyiverin "namın yürüsün Başkan" diye..

Ha gelelim madalyonun öbür yüzüne;
Madalyonun öbür yüzünde namı taşıyabilmek var..
Ad kişiyi taşır nam ise nasıl bir kişi olduğunu..

Öyle ya namın senin taşıdı bir yerlere getirdi getirmesine de, bakalım sen o namı taşıyabilecek misin?

Nam sahibi olmak çok ağır bir yüktür..
Namı taşıyabilmek de her kişinin harcı değildir..
İşin ucunda o yükün altında ezilmek de vardır..

Namın büyüdüğü ölçüde sen kendini bilip mütevaziliğini koruduğun sürece taşırsın..
Namını dillerden dillere gönüllerden gönülere taşıyan yüreklerin de değerini unutmadığın sürece taşırsın o yükü evelallah..

Lakin namın büyüsüne takılıp "vay beee, ben neymişim meğer"  büyüklüğüne kapılırsan eğer işte o zaman ne nam kalır ne de sen..

Nam kişiyi taşır..
Yeter ki kişi de namı taşımayı bilsin..

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.