İŞTE GÜN GÜN AŞI OLMA TAKVİMİ

13.01.2021 - 22:48, Güncelleme: 31.07.2021 - 11:26
 

İŞTE GÜN GÜN AŞI OLMA TAKVİMİ

Bugün aşı olan bir sağlık çalışanı Şubat ayının ilk haftasından itibaren hastalıktan korunmaya başlayacak. Çin’den gelen 3 milyon doz koronavirüs aşısının uygulanmasına başlanıyor. İki hafta içinde 10 milyon doz daha aşının Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Peki aşılama süreci nasıl işleyecek? RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında program editörü Uğur Koçbaş aşılama sürecini şöyle anlattı: ·        Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden online ya da 182-184 hatlarından randevu verilmeye başlayacak. E-nabız uygulaması üzerinden de sıranın gelip gelmediği görülecek. ·        Şu an randevu almak mümkün değil. Çünkü ilk etapta sağlık çalışanlarına aşı yapılacak. ·        Aşı şehir hastanelerinde, Aile Sağlık Merkezleri’nde yapılacak. ·        Sabah 08:30’dan Gece 00:00’a kadar aşı yapılacak. 10 dakikada bir kişi aşı olacak. ·        İstanbul’daki Çam Sakura Hastanesi’nde 50 poliklinikte günde 4 bin 650 kişi aşılanacak. ·        Faz3 sonucu tamamlanmadığı için aşı olan kişi 30 dakika gözlem altında tutulacak, riskleri içeren bir rıza formu imzalatılacak. Bir belirti görülmezse evine gönderilecek. 14 gün sonra ikinci doz için yeniden çağrılacak. Bu süre içinde maske takmaya sosyal mesafeye devam edilecek. ·        Aşının ikinci dozu uygulandıktan sonra 7-10 gün içinde hastalığa karşı koruma başlıyor. Yani ilk aşıyı olan bir sağlıkçı 28 Ocak’ta ikinci dozu olacak. Şubat 5-7 gibi aşı etkisini gösterip Covid’e karşı korumaya başlayacak. ·        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, tüm nüfusun aşılanması durumunda dahi bağışıklığın oluşması için 8-10 aya ihtiyaç olacağını söyledi. 4 AŞAMALI OLARAK AŞILAMA YAPILACAK 1. Aşama: Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, yaşlı engelli bakımevinde kalanlar. 2. Aşama: 50 yaş üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar. Toplum işleyişi için gerekli sektörlerde çalışanlar. Yüksek riskli ortamlarda olanlar. Kritik işlerde çalışanlar. 3. Aşama: 50 yaş altı, en az 1 kronik hastalığı olanlar. Genç yetişkinler, ilk iki grupta olmayan çalışanlar. 4. Aşama Diğer tüm vatandaşlar. 

Bugün aşı olan bir sağlık çalışanı Şubat ayının ilk haftasından itibaren hastalıktan korunmaya başlayacak. Çin’den gelen 3 milyon doz koronavirüs aşısının uygulanmasına başlanıyor. İki hafta içinde 10 milyon doz daha aşının Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Peki aşılama süreci nasıl işleyecek? RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası yayınında program editörü Uğur Koçbaş aşılama sürecini şöyle anlattı:

·        Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden online ya da 182-184 hatlarından randevu verilmeye başlayacak. E-nabız uygulaması üzerinden de sıranın gelip gelmediği görülecek.

·        Şu an randevu almak mümkün değil. Çünkü ilk etapta sağlık çalışanlarına aşı yapılacak.

·        Aşı şehir hastanelerinde, Aile Sağlık Merkezleri’nde yapılacak.

·        Sabah 08:30’dan Gece 00:00’a kadar aşı yapılacak. 10 dakikada bir kişi aşı olacak.

·        İstanbul’daki Çam Sakura Hastanesi’nde 50 poliklinikte günde 4 bin 650 kişi aşılanacak.

·        Faz3 sonucu tamamlanmadığı için aşı olan kişi 30 dakika gözlem altında tutulacak, riskleri içeren bir rıza formu imzalatılacak. Bir belirti görülmezse evine gönderilecek. 14 gün sonra ikinci doz için yeniden çağrılacak. Bu süre içinde maske takmaya sosyal mesafeye devam edilecek.

·        Aşının ikinci dozu uygulandıktan sonra 7-10 gün içinde hastalığa karşı koruma başlıyor. Yani ilk aşıyı olan bir sağlıkçı 28 Ocak’ta ikinci dozu olacak. Şubat 5-7 gibi aşı etkisini gösterip Covid’e karşı korumaya başlayacak.

·        Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, tüm nüfusun aşılanması durumunda dahi bağışıklığın oluşması için 8-10 aya ihtiyaç olacağını söyledi.

4 AŞAMALI OLARAK AŞILAMA YAPILACAK

1. Aşama: Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, yaşlı engelli bakımevinde kalanlar.

2. Aşama: 50 yaş üzeri en az 1 kronik hastalığı olanlar. Toplum işleyişi için gerekli sektörlerde çalışanlar. Yüksek riskli ortamlarda olanlar. Kritik işlerde çalışanlar.

3. Aşama: 50 yaş altı, en az 1 kronik hastalığı olanlar. Genç yetişkinler, ilk iki grupta olmayan çalışanlar.

4. Aşama Diğer tüm vatandaşlar. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.