ESNAF ZORDA YAPILANDIRMA KAPIDA

Ekonomi 28.11.2020 - 10:16, Güncelleme: 31.07.2021 - 11:26
 

ESNAF ZORDA YAPILANDIRMA KAPIDA

Salgın tedbirleri vergi yapılandırmasından esnafı imtina ettiriyor. 20 Kasım'da açıklanan tedbirler esnafın satışlarını düşürdü. Kamuya olan borçların ödenebilmesi için 7256 sayılı Kanun’un 17 Kasım 2020 itibariyle yürürlüğe girmesinden itibaren yapılandırma başvuruları başladı. Borçlar sıralaması ise 289 milyar TL vergi, 165 milyar TL' SGK ve kalanı da diğer kurumlara olan borçlar olmak üzere yaklaşık 500 Milyar TL şeklinde. 4 milyon kişinin yararlanılması düşünülen borçlarda yapılandırma başvurularının çoğunluğu ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik para cezaları. Dünya gazetesinden Abdullah Tolu’nun yazısına göre MTV ve trafik para cezalarına olan ilgi yurttaşların araçlarının haczedilmesinden endişe duyması. Esnafın büyük bir bölümünün de yararlanmak isteyeceği yapılandırma başvuruları ise Coronavirus salgını nedeniyle 20 Kasım itibariyle alınan tedbirlerin ardından cirosu düşen esnafı başvuru yapmaktan imtina ettiriyor. Tolu’nun, “Esnaf ve işletmeler borç yapılandırması için kararsız” başlıklı yazısının ilgili bölümü şu şekilde: Faaliyetleri durdurulan veya alınan önlemler sonucunda satışlarında ciddi düşüşler beklenen esnaf ve işletmeler, borçlarını yapılandırıp yapılandırmama konusunda oldukça kararsız. Çünkü, vergi ve SGK borç yapılandırması için yıl sonuna kadar başvurmaları ve yapılandırdıkları vergi borçlarının ilk taksit ödemesini 1 Şubat 2021 (31 Ocak 2021 tarihi Pazar gününe rastladığından), SGK borçlarının ilk taksit ödemesini ise 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 tarihi Pazar gününe rastladığından) tarihine kadar (bu tarihler dahil) yapmaları gerekiyor. Satış yapacak, iş ve ciro olacak ki borçlarını ödeyebilsin, borç yapılandırmasını yapabilsin. Çok sayıda esnaf ve işletme yapılandırma yapsa dahi, taksitlerini ödeyemeyeceğini düşünüyor. Ancak, bir taraftan da, yapılandırma yapıp borçlarını ödeyip kurtulmak istiyor. Yani, tam bir kargaşa içerisindeler, bir çıkış yolu arıyorlar. Yapılandırma taksit ödemeleri için mücbir sebep kapsamında erteleme istiyorlar! Koronavirüs nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya kısıtlanan esnaf ve işletmeler, yapılandırma başvurusunu yapıp, taksit ödemelerinin 2021 Haziran ayı sonuna kadar ertelenmesini, ilk taksit ödemesinin Temmuz ayından itibaren başlamasını istiyor. Bu talep, Odalar ve STK’lar aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfü ELVAN’a da iletilecek. Peki, neden Haziran ayı sonuna kadar erteleme isteniyor? Çünkü, 7256 sayılı Kanunla, kısa çalışma ödeneğinin süresinin 2021 Haziran ayı sonuna kadar uzatılması için Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. Koronavirüs nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya kısıtlanan esnaf ve işletmeler de işte bu yüzden yapılandırılan borçlarının taksit ödemelerinin Haziran ayı sonuna kadar ertelenmesini talep ediyor. Bu talep, yapılandırma kanunu kapsamında karşılanabilir mi? Bu talebin Yapılandırma Kanunu kapsamında karşılanması mümkün değil. Çünkü, Kanunda buna yönelik özel bir düzenleme veya yetki bulunmuyor. 

Salgın tedbirleri vergi yapılandırmasından esnafı imtina ettiriyor. 20 Kasım'da açıklanan tedbirler esnafın satışlarını düşürdü.

Kamuya olan borçların ödenebilmesi için 7256 sayılı Kanun’un 17 Kasım 2020 itibariyle yürürlüğe girmesinden itibaren yapılandırma başvuruları başladı. Borçlar sıralaması ise 289 milyar TL vergi, 165 milyar TL' SGK ve kalanı da diğer kurumlara olan borçlar olmak üzere yaklaşık 500 Milyar TL şeklinde.

4 milyon kişinin yararlanılması düşünülen borçlarda yapılandırma başvurularının çoğunluğu ise Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve trafik para cezaları.

Dünya gazetesinden Abdullah Tolu’nun yazısına göre MTV ve trafik para cezalarına olan ilgi yurttaşların araçlarının haczedilmesinden endişe duyması. Esnafın büyük bir bölümünün de yararlanmak isteyeceği yapılandırma başvuruları ise Coronavirus salgını nedeniyle 20 Kasım itibariyle alınan tedbirlerin ardından cirosu düşen esnafı başvuru yapmaktan imtina ettiriyor.

Tolu’nun, “Esnaf ve işletmeler borç yapılandırması için kararsız” başlıklı yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
Faaliyetleri durdurulan veya alınan önlemler sonucunda satışlarında ciddi düşüşler beklenen esnaf ve işletmeler, borçlarını yapılandırıp yapılandırmama konusunda oldukça kararsız. Çünkü, vergi ve SGK borç yapılandırması için yıl sonuna kadar başvurmaları ve yapılandırdıkları vergi borçlarının ilk taksit ödemesini 1 Şubat 2021 (31 Ocak 2021 tarihi Pazar gününe rastladığından), SGK borçlarının ilk taksit ödemesini ise 1 Mart 2021 (28 Şubat 2021 tarihi Pazar gününe rastladığından) tarihine kadar (bu tarihler dahil) yapmaları gerekiyor.

Satış yapacak, iş ve ciro olacak ki borçlarını ödeyebilsin, borç yapılandırmasını yapabilsin. Çok sayıda esnaf ve işletme yapılandırma yapsa dahi, taksitlerini ödeyemeyeceğini düşünüyor. Ancak, bir taraftan da, yapılandırma yapıp borçlarını ödeyip kurtulmak istiyor. Yani, tam bir kargaşa içerisindeler, bir çıkış yolu arıyorlar.

Yapılandırma taksit ödemeleri için mücbir sebep kapsamında erteleme istiyorlar!
Koronavirüs nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya kısıtlanan esnaf ve işletmeler, yapılandırma başvurusunu yapıp, taksit ödemelerinin 2021 Haziran ayı sonuna kadar ertelenmesini, ilk taksit ödemesinin Temmuz ayından itibaren başlamasını istiyor. Bu talep, Odalar ve STK’lar aracılığıyla Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfü ELVAN’a da iletilecek. Peki, neden Haziran ayı sonuna kadar erteleme isteniyor? Çünkü, 7256 sayılı Kanunla, kısa çalışma ödeneğinin süresinin 2021 Haziran ayı sonuna kadar uzatılması için Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. Koronavirüs nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya kısıtlanan esnaf ve işletmeler de işte bu yüzden yapılandırılan borçlarının taksit ödemelerinin Haziran ayı sonuna kadar ertelenmesini talep ediyor.

Bu talep, yapılandırma kanunu kapsamında karşılanabilir mi?
Bu talebin Yapılandırma Kanunu kapsamında karşılanması mümkün değil. Çünkü, Kanunda buna yönelik özel bir düzenleme veya yetki bulunmuyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.