Ford Otosan mühendisleri, sopranoların sesinden ilham aldı: Ödül kazandı

Bilim-Teknoloji 18.11.2021 - 10:35, Güncelleme: 18.11.2021 - 10:35
 

Ford Otosan mühendisleri, sopranoların sesinden ilham aldı: Ödül kazandı

KOCAELİ HABERİ
Ford Otosan mühendisleri, sopranoların sesinden ilham alarak geliştirdi, ödül kazandı… Ford Otosan mühendislerinin “LaserSonix Q” projesi Henry Ford Teknoloji Ödülü’ne layık görüldü Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlenerek geliştirdiği teknolojiyle bir ilke daha imza attı. Tamamı Ford Otosan çalışanlarından oluşan bir ekibin geliştirdiği, ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit eden “LaserSonix Q” projesiyle otomotiv sektörünün kurucusu Henry Ford adına verilen tek teknoloji ödülü olan Henry Ford Teknoloji Ödülü’ne (HFTA) layık görüldü.  Çalışanlarının fikirlerine ve uzmanlıklarına değer vererek bu amaçla yetkinliklere yatırım yapan ve inovatif projeleri destekleyen Ford Otosan, üretim parçalarını yalnızca bir saniye süren bir ölçüm ile sorunsuz ve hurda olarak ayırabilen, üretim süreçlerini mükemmelleştirmeye katkı sağlayan “LaserSonix Q” kurum içi girişimcilik projesi ile ABD’nin en prestijli teknoloji ödüllerinden Henry Ford Teknoloji Ödülü’nün (HFTA) sahibi oldu.  Sopranoların sesiyle bardağı kırabilmelerinden ilham alan teknoloji “LaserSonix Q” Ford Otosan’ın kurum içi girişimcilik programı kapsamında, akıllı üretim teknoloji kampanyasında bir fikir olarak başlayan “LaserSonix Q” projesi,  tamamı Ford Otosan çalışanları tarafından geliştirilmiş donanım ve yazılımdan oluşan patentli teknolojisiyle,  üretim parçalarını operatörlerden bağımsız bir şekilde %100 gerçek zamanlı olarak kontrol edilmesini sağlıyor.  Ford Otosan mühendislerinin sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlendiği bu teknolojide, üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor, bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçülüyor. Üretim parçalarına ait titreşim özellikleri analiz edilerek, hatalı parçalar üretim esnasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Proje, operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, hurda azaltımı ile çevresel fayda sağlıyor. Ford Otosan Gölcük ve Eskişehir fabrikalarında kullanılan bu özel teknoloji, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası ile de paylaşıldı. 
KOCAELİ HABERİ

Ford Otosan mühendisleri, sopranoların sesinden ilham alarak geliştirdi, ödül kazandı… Ford Otosan mühendislerinin “LaserSonix Q” projesi Henry Ford Teknoloji Ödülü’ne layık görüldü

Türk otomotiv sanayinin öncü şirketi Ford Otosan, sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlenerek geliştirdiği teknolojiyle bir ilke daha imza attı. Tamamı Ford Otosan çalışanlarından oluşan bir ekibin geliştirdiği, ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit eden “LaserSonix Q” projesiyle otomotiv sektörünün kurucusu Henry Ford adına verilen tek teknoloji ödülü olan Henry Ford Teknoloji Ödülü’ne (HFTA) layık görüldü. 

Çalışanlarının fikirlerine ve uzmanlıklarına değer vererek bu amaçla yetkinliklere yatırım yapan ve inovatif projeleri destekleyen Ford Otosan, üretim parçalarını yalnızca bir saniye süren bir ölçüm ile sorunsuz ve hurda olarak ayırabilen, üretim süreçlerini mükemmelleştirmeye katkı sağlayan “LaserSonix Q” kurum içi girişimcilik projesi ile ABD’nin en prestijli teknoloji ödüllerinden Henry Ford Teknoloji Ödülü’nün (HFTA) sahibi oldu. 

Sopranoların sesiyle bardağı kırabilmelerinden ilham alan teknoloji “LaserSonix Q”

Ford Otosan’ın kurum içi girişimcilik programı kapsamında, akıllı üretim teknoloji kampanyasında bir fikir olarak başlayan “LaserSonix Q” projesi,  tamamı Ford Otosan çalışanları tarafından geliştirilmiş donanım ve yazılımdan oluşan patentli teknolojisiyle,  üretim parçalarını operatörlerden bağımsız bir şekilde %100 gerçek zamanlı olarak kontrol edilmesini sağlıyor. 

Ford Otosan mühendislerinin sopranoların sesi ile bardağı çatlatabilmesinden esinlendiği bu teknolojide, üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor, bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçülüyor. Üretim parçalarına ait titreşim özellikleri analiz edilerek, hatalı parçalar üretim esnasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Proje, operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, hurda azaltımı ile çevresel fayda sağlıyor. Ford Otosan Gölcük ve Eskişehir fabrikalarında kullanılan bu özel teknoloji, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası ile de paylaşıldı. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.