CHP'Lİ TARHAN: ''DENİZLERİMİZ RANTA İŞTE BÖYLE KURBAN EDİLİYOR''

Güncel 24.11.2021 - 13:17, Güncelleme: 24.11.2021 - 13:21
 

CHP'Lİ TARHAN: ''DENİZLERİMİZ RANTA İŞTE BÖYLE KURBAN EDİLİYOR''

KOCAELİ HABERİ
CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alarak Kocaeli Safiport Limanı hakkında açıklamalarda bulundu. Komisyona getirilen kanun teklifinin 16. Maddesi ile özelleştirme sürelerinin uzatıldığına dikkat çeken Tarhan: “16'ncı maddeyle limanların işletme süreleri kırk dokuz yıllığına uzatılıyor. Öncelikle bu madde Anayasa'ya aykırıdır. İhale yapılmadan, daha önce ihaleye girmiş firmalar açısından eşitlik ilkesine aykırı. Bu açık açık gösteriyor ki yandaş firmalara verilen bu ihalelerin işletme süreleri kırk dokuz yılı uzatmakta; üstelik ihalesiz, yarışmasız, pazarlıksız. Hangi vicdana, akla sığar; anlamış değilim. Bu düzenlemeye Anayasa'ya aykırı olduğu için karşıyız”. “Çevreyi katleden, balıkçılığı öldüren Safiport Limanı’nın işletme süresi uzatılıyor” Tarhan teklif ile birlikte Kocaeli’de bulunan bir limanın da özelleştirme süresinin uzatıldığını belirtti: “Özelleştirilen limanlardan biri Kocaeli Derince'de bulunan Safiport Limanı’dır. TCDD'ye aitken 2015'te işletmesi özelleştirilen limanda otuz dokuz yıl olarak belirlenen işletme hakkı bu düzenlemeyle otomatik olarak on yıl daha uzayacak. Böylelikle 2054’te bitecek olan işletme hakkı 2064 yılına kadar uzatılıyor. Bu liman Kocaeli Körfezi’ni yatırım adı altında betonlaştırdı. Çevre katliamına neden olan bu liman, denizi öldürdü. Bunun sonucu olarak balıkçılığımıza darbe vuruldu. Balıkçılarımıza burası liman bölgesi dendi ve balıkçılık yapmaları engellendi. Kocaeli’de balıkçı vatandaşımız kan ağlıyor. Denizlerimiz kan ağlıyor. Şimdi bu limanın da teklifin 16. Maddesi ile süresi şartsız, koşulsuz uzatılıyor. Maddenin teklif metninden çıkarılması için önerge vermemize rağmen bu önerge reddedilmiştir. Denizlerimiz ranta kurban edilmiştir. Torba kanun teklifi komisyondan geçti ancak genel kurulda direnişimizi sürdüreceğiz”.
KOCAELİ HABERİ

CHP Parti Meclisi Üyesi, Kocaeli Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Tahsin Tarhan, Komisyonda görüşülen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde söz alarak Kocaeli Safiport Limanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Komisyona getirilen kanun teklifinin 16. Maddesi ile özelleştirme sürelerinin uzatıldığına dikkat çeken Tarhan: “16'ncı maddeyle limanların işletme süreleri kırk dokuz yıllığına uzatılıyor. Öncelikle bu madde Anayasa'ya aykırıdır. İhale yapılmadan, daha önce ihaleye girmiş firmalar açısından eşitlik ilkesine aykırı. Bu açık açık gösteriyor ki yandaş firmalara verilen bu ihalelerin işletme süreleri kırk dokuz yılı uzatmakta; üstelik ihalesiz, yarışmasız, pazarlıksız. Hangi vicdana, akla sığar; anlamış değilim. Bu düzenlemeye Anayasa'ya aykırı olduğu için karşıyız”.

“Çevreyi katleden, balıkçılığı öldüren Safiport Limanı’nın işletme süresi uzatılıyor”

Tarhan teklif ile birlikte Kocaeli’de bulunan bir limanın da özelleştirme süresinin uzatıldığını belirtti: “Özelleştirilen limanlardan biri Kocaeli Derince'de bulunan Safiport Limanı’dır. TCDD'ye aitken 2015'te işletmesi özelleştirilen limanda otuz dokuz yıl olarak belirlenen işletme hakkı bu düzenlemeyle otomatik olarak on yıl daha uzayacak. Böylelikle 2054’te bitecek olan işletme hakkı 2064 yılına kadar uzatılıyor. Bu liman Kocaeli Körfezi’ni yatırım adı altında betonlaştırdı. Çevre katliamına neden olan bu liman, denizi öldürdü. Bunun sonucu olarak balıkçılığımıza darbe vuruldu. Balıkçılarımıza burası liman bölgesi dendi ve balıkçılık yapmaları engellendi. Kocaeli’de balıkçı vatandaşımız kan ağlıyor. Denizlerimiz kan ağlıyor.

Şimdi bu limanın da teklifin 16. Maddesi ile süresi şartsız, koşulsuz uzatılıyor. Maddenin teklif metninden çıkarılması için önerge vermemize rağmen bu önerge reddedilmiştir. Denizlerimiz ranta kurban edilmiştir. Torba kanun teklifi komisyondan geçti ancak genel kurulda direnişimizi sürdüreceğiz”.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve kocaelihaberi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.